Softwin despre dosarul “Sistem educaţional informatizat” de la DNA: Am fost subcontractori ai Siveco doar în 2003. Facturile noastre - 1,09% din a doua etapă a SEI

Autor: Adrian Seceleanu 07.10.2014

După aproape două săptămâni de la momentul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că face cercetări într-un dosar care vizează achiziţii cu o valoare cumulată de peste 400 mil. dolari făcute de statul român începând cu anul 2001 - de licenţe Microsoft şi de calculatoare şi soft prin programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI) - unele dintre companiile menţionate în dosar încep să aducă precizări în legătură cu rolul lor în respectivele contracte.

Sucursala locală a Microsoft a precizat, la finele săptămânii trecute, că în acest dosar - în care  până acum nouă foşti miniştri sunt acuzaţi de luare de mită, neglijenţă în serviciu sau trafic de influenţă - firma nu este acuzată de “nimic ilegal”.

Am fost doar subcontractori într-o singură etapă a proiectului, iar valoarea facturilor noastre către compania care a gestionat întregul program - Siveco - a reprezentat puţin peste 1% din valoarea totală a respectivei etape a SEI - au precizat marţi reprezentanţii Softwin, companie deţinută de Florin şi Măriuca Talpeş - care controlează şi Bitdefender - unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de securitate IT la nivel global. Softwin a transmis aceste informaţii în urma unei solicitări transmise de ZF.

Dosarul deschis de DNA are două componente: 1. Vânzarea de licenţe software şi de computere şi alte echipamente (imprimante etc.) pentru dotarea sistemului educaţional public, program cu o valoare totală de aproximativ 200 mil. dolari, demarat în anul 2001 şi desfăşurat în mai multe etape, până în anul 2009; 2. Vânzarea de licenţe pentru utilizarea unor produse ale companiei americane Microsoft de către toate instituţiile din sectorul public, inclusiv sistemul educaţional, achiziţii demarate în anul 2004 - valoarea totală a plăţilor făcute (asumate) de stat fiind de aproximativ 105 mil. dolari şi 145 mil. euro în perioada 2004-2015.

În ce priveşte programul SEI, procurorii DNA susţin că atribuirea contractului către compania Siveco a fost realizată fără licitaţie - eliminându-se competiţia de pe piaţă, astfel că ar fi fost creată posibilitatea ca unele echipamente şi aplicaţii software să fie vândute la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă; banii obţinuţi astfel ar fi fost utilizaţi pentru plata mitei către persoanele implicate. Potrivit declaraţiilor date de unii martori în faţa procurorilor DNA, care nu sunt – din datele disponibile până la această dată - însoţite şi de probe - unele echipamente s-ar fi vândut la preţuri mai mari.

Din documentele întocmite de DNA care circulă în spaţiul public până în acest moment, există câteva referiri la compania Softwin în contextul programului SEI şi nicio acuzaţie, respectiv: declaraţia unui martor care enumeră o listă de manageri din industria de IT - printre care şi Florin Talpeş - care ar fi fost “implicate în traficul de influenţă şi dare de mită, în acest contract, în colaborare cu Claudiu Florică sau în mod direct, protejându-şi propriile interese în acest contract”; depunerea unei oferte de participare la o etapă a programului SEI de către Fujitsu Siemens (condus de Claudiu Florică) şi compania Softwin - care ar fi propus statului preţuri “mult sub valoarea ofertată de firma Siveco”, propunere care a fost ignorată; furnizarea de către Softwin - în calitate de subcontractor - către Siveco - a unor lecţii digitale care au fost ulterior vândute statului.

Prin precizările transmise, reprezentanţii companiei Softwin arată că au avut un rol minor într-o singură etapă a proiectului, iar banii încasaţi reprezintă aproximativ 1% din valoarea respectivei etape a programului.

Rolul Softwin în SEI

“Softwin a fost subcontractor în cea de-a doua etapă a proiectului Sistemului Educaţional Informatizat, printr-un contract semnat şi derulat în 2003. Obiectul contractului a fost livrarea de lecţii informatice către Siveco, contractantul principal al proiectului. Acesta a fost singurul contract pe care Softwin l-a avut cadrul Sistemului Educaţional Informatizat (SEI), care s-a derulat de-a lungul mai multor etape”, au spus reprezentanţii Softwin, adăugând că firma avea la acea dată experienţă în zona de conţinut educaţional. “La momentul respectiv, Softwin avea deja 10 ani de experienţă în zona de conţinut educaţional digital prin proiecte cu parteneri din Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii, printre care Enciclopedia Universalis şi Nathan Logiciel – Franţa, Gemstar Ebook - Germania sau Palgrave - Marea Britanie”.

În ce priveşte valoarea contractului, reprezentanţii companiei au precizat că “valoarea totală a facturilor emise de Softwin către Siveco reprezintă 1,09% din valoarea celei de-a II-a etape a SEI”.

În ceea ce priveşte preţul lecţiilor, compania precizează - în contextul în care DNA vorbeşte de tarife umflate - că acesta a fost mai mic decât cel practicat în relaţia cu clienţii privaţi. “Softwin nu a avut acces la termenii contractului dintre Ministerul Educaţiei şi contractorul principal şi nici nu a avut vreo influenţă asupra preţului plătit de statul român, în final, pentru lecţiile informatice pe care le-a produs. Softwin a oferit în contractul cu Siveco un discount de 61% faţă de preţul cu care a vândut aceleaşi lecţii către utilizatorii finali privaţi”.

În altă ordine de idei, compania precizează că niciun angajat al companiei nu a fost citat de DNA în legătură cu acest dosar. “Niciunul dintre angajaţii sau asociaţii Softwin nu a fost citat de autorităţi în cadrul investigaţiei DNA, ori acuzat de vreo faptă ilegală”, au spus reprezentanţii Softwin.