Înmatriculările, dar şi insolvenţele au atins minimele anului în august

Autor: Andrei Cîrchelan 08.10.2014

În primele opt luni ale anului au fost înmatriculate la Registrul Comerţului 70.574 de persoane fizice şi juridice, cu 23,48% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În aceeaşi vreme, numărul insolvenţelor s-a redus şi el cu 14,7%, în primele opt luni ale anului compatativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe înmatriculări au avut ca obiect comerţul cu ridicata sau amănuntul şi service-uri auto (27.347), pe lo­curile următoare plasându-se activi­tăţile profesionale (6.748) şi segmentul construcţiilor (5.390). Ci­frele privind înmatriculările vin într-un context în care dintre cele 15.765 de insolvenţe înregistrate la nivel naţional în primele opt luni ale anului, cele mai multe au fost exact în do­me­niile comerţ şi construcţii. Com­parativ cu perioada ianuarie-august din 2013, numărul firmelor intrate în in­solvenţă în primele opt luni ale acestui an a scăzut cu 14,7%, tendinţă marcată încă din prima jumătate a anului.

În prezent, peste 90% din companiile intrate în insolvenţă merg spre faliment, potrivit statisticilor publicate de practicienii în insolvenţă.

Luna august a înregistrat de departe cel mai mic număr de insolvenţe de anul acesta, în condiţiile în care pentru fiecare lună de la începutul anului s-au înregistrat peste 2.000 de noi cazuri de incapacitate de plată.

Judeţele cu cele mai mari scăderi în numărul de insolvenţe noi au fost Giurgiu, Mehedinţi şi Vaslui, fiecare cu o scădere de peste 67%. Totodată, Harghita a fost judeţul în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de insolvenţe, respectiv 66,35%, în primele opt luni ale anului.

Cele multe insolvenţe au fost raportate, în acest interval, în Bucureşti (2.497), Bihor (1.094) şi Prahova (651), în timp ce judeţul Călăraşi a avut cel mai redus număr de insolvenţe, respectiv 67.

Scăderi s-au înregistrat şi în numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în intervalul analizat, în condiţiile în care 11.016 au ales această cale, în scădere cu 29,62% faţă de anul anterior.

La finalul lunii august erau active, la nivel naţional, aproximativ 1,1 milioane de firme. Pe parcursul anului trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii.