Al doilea om din Lukoil spune că a negociat cu procurorii un compromis pe sechestrul rafinăriei: Soarta Petrotel se va decide până vineri la Moscova

Autor: Radu Bostan 08.10.2014

Vladimir Nekrasov, prim vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului petrolier rusesc Lukoil, a spus într-o conferinţă de presă ţinută azi la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti că s-a întâlnit cu procurorii care se ocupă de cazul de evaziune de 230 mil. euro din România şi că în urma negocierilor cu aceştia a ajuns la un compromis.

Acest “compromis” făcut între Lukoil şi procurorii care instrumentează cazul va fi transmis mai departe la Moscova, unde se va lua decizia dacă rafinaria va fi repornită sau nu.

Ruşii ameninţă că ar putea închide complet rafinăria dacă managementul de la Moscova nu este de acord cu noile condiţii.

“Azi m-am întâlnit cu procurorul, cel care a pus sechestrul asigurător asupra societăţii. Am convenit măsurile asigurătorii care vor fi în vigoare pe perioada de derulare a anchetei. Am ajuns la o înţelegere cu procurorii în privinţa revizuirii acestei măsuri. În funcţie de acceptul măsurilor de către companie, la Moscova, este posibil să începem pregătirile pentru repornire. Azi rafinăria este închisă. Pentru a cheltui un cent pentru salarii sau pentru orice altceva avem nevoie de acordul scris al procuraturii. Am ajuns la un compromis pe care îl voi raporta mâine conducerii Lukoil iar dacă vom avea acceptul vom reporni rafinăria, altfel nu. Termenul limită este vineri, până la finalul zilei”, a spus Vladimir Nekrasov. Declaraţiile oficialului Lukoil au fost făcute în rusă şi traduse în română.

În dimineaţa zilei de joi, 2 octombrie, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a anunţat că au loc 23 de percheziţii la sediile societăţilor Petrotel-Lukoil, Lukoil Energy & Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România, TP LOG Services, într-un dosar în care ruşii sunt învinuiţi de un prejudiciu de evaziune fiscală şi spă­lare de bani de 230 de milioane de euro.

Vineri, 3 octombrie, Lukoil anunţă că începe procedurile de oprire a rafi­nă­riei. Potrivit celui mai recent comunicat al Lukoil, chiar de joi, 2 octombrie, Parchetul a pus sub sechestru conturile bancare ale Petrotel-Lukoil şi stocurile comerciale ale companiei, o măsură dură prin care operaţional rafinăria a fost oprită.

Luni, 6 octombrie, rafinăria a fost oprită ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime, ţiţei şi produse, după cum a comunicat chiar Petrotel-Lukoil. în după-amiaza zilei de 6 octombrie, premierul Victor Ponta, proaspăt întors dintr-o vizită de lucru în SUA, unde s-a întâlnit cu giganţi precum ExxonMobil sau Halliburton, spune că Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate, dar care să permită reluarea activităţii Lukoil care are 3.500 de angajaţi.

Tot pe 6 octombrie au loc audieri în urma cărora Lukoil a anunţat că sechestrul a fost ridicat şi că firma începe proce­du­rile pentru pornirea instalaţiilor tehno­lo­gice.

Aparent, aceste proceduri nu au avut loc, rafinăria fiind acum închisă, în urma negocierilor de azi fiind convenit un alt compromise în ceea ce priveşte sechestrul.

Reprezentantul Lukoil a mai precizat că prejudiciul de 230 de milioane de euro pe care compania l-ar fi adus bugetului de stat prin evaziune fiscală şi spălare de bani ar fi rezultat prin acţiuni de export care de fapt nu au fost efectuate, adică nu au fost plătite accizele si TVA-ul.

“Noi nu am efectuat singuri aceste operaţiuni, ci am vândut către companii care livrau produsele în Republica Moldova. Vorbim fie de o eraoare a vămilor fie de neseriozitatea partenerilor.”