Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice: Sunt pregătit să sancţionez Franţa dacă va fi necesar

Autor: Liviu Popescu 09.10.2014

Fostul ministru francez de finanţe Pierre Moscovici, desemnat de Jean-Claude Juncker pentru postul de comisar european pentru portofoliul afacerilor economice şi al supravegherii bugetare, a spus că este pregătit să intensifice acţiunile disciplinare împotriva guvernului de la Paris deoarece autorităţile franceze nu s-au conformat reglementărilor bugetare prevăzute de UE, scrie agenţia Thomson Reuters.

În răspunsurile scrise trimise comisiei pentru afaceri economice şi monetare ale Parlamentului European, Moscovici a spus că disciplinarea Franţei este o chestiune de credibilitate pentru Comisie ca gardian al legilor UE. Franţa trebuia să aducă deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB încă de anul trecut, dar în iunie 2013 miniştrii de finanţe europeni au oferit ţării o amânare de doi ani din cauza recesiunii care macină zona euro.

Luna trecută, guvernul de la Paris a anunţat că va rata anul viitor şi în 2016 tinţa de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB. Intensificarea măsurilor disciplinare împotriva guvernului francez ar însemna aplicarea unei amenzi echivalente cu 0,2% din PIB-ul ţării, sau aproximativ cinci miliarde de dolari.