Preşedintele Bundesbank: Politica monetară a BCE riscă să ajungă prizoniera politicii de la nivel înalt

Autor: Daniela Stoican 08.10.2014

Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann critică dur decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a cumpăra obligaţiuni emise de sectorul privat şi lipsa de disciplină bugetară a Franţei într-un interviu pentru The Wall Street Journal. 

„Există riscul ca politica monetară, în special în zona euro, să fie <<luată prizonieră de politică>>”, avertizează Weidmann.

Şeful băncii centrale a Germaniei consideră că este responsabilitatea guvernelor să ia măsurile necesare pentru a-şi îmbunătăţi performanţa economică şi finanţele şi spune că ar susţine respingerea bugetului Franţei pe 2015, măsură pe care Comisia Europeană se pregăteşte să o ia pentru că economia depăşeşte ţintele de deficit bugetar.

„Franţa, fiind a doua economie ca mărime din zona euro, are un rol decisiv şi trebuie să servească drept model”, afirmă Weidmann.

Comentariile lui Weidmann scot în evidenţă fractura profundă apărută în interiorul zonei euro de la izbucnirea crizei datoriilor suverane în urmă cu aproape cinci ani. În timp ce Franţa şi Italia, care se luptă cu stagnarea economiei, au cerut recent mai multă flexibilitate în aplicarea regulilor bugetare, Weidmann, unul din personajele cele mai importante din spaţiul public german, are o abordare lipsită de flexibilitate.

Franţa şi-a prezentat „sfidător” săptămâna trecută bugetul pentru anul viitor. Bugetul va rata ţintele de deficit stabilite în primăvară şi reafirmate în vară. Parisul spune acum că deficitul va fi redus de la 4,4% la 4,3% din PIB anul viitor, dar nivelul depăşeşte cu mult limita maximă stabilită în tratatele UE de 3% din PIB.

Weidmann insistă că filosofia conservatoare a băncii centrale germane rămâne relevantă în pofida crizelor financiare care au determinat băncile centrale din mai multe ţări din lume să experimenteze cu politici monetare precum achiziţia de active.

 „Conceptul de bancă centrală independentă care se concentrează foarte clar pe stabilitatea preţurilor nu este nici demodat, nici depăşit. Este vorba despre a nu cădea în capcana de a crede că „de data asta va fi altfel”,  atrage atenţia bancherul central.

Săptămâna trecută BCE a anunţat că va începe chiar în cursul acestei luni să cumpere obligaţiuni care au în spate active în scopul de a-şi mări bilanţul până aproape de nivelul atins la începutul anului 2012 de 1.000 de miliarde de euro şi pentru a majora preţurile de consum. Şeful  băncii centrale a Germaniei se opune acestei măsuri deoarece o consideră o afacere prea bună pentru instituţiile financiare.

„Având în vedere ţinta anunţată pentru bilanţ, văd riscul că vom plăti excesiv pentru aceste active”, avertizează bancherul.

Obligaţiunile care au în spate active (ABS) sunt împrumuturi împachetate şi vândute către investitori.

Weidmann este membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, format din şefii băncilor centrale ale celor 18 ţări din zona euro şi dintr-un consiliu executiv cu şase membri. Dar Weidmann nu are drept de veto asupra politicilor Băncii Centrale Europene, iar opiniile lui au fost respinse şi în trecut prin vot majoritar. El este totuşi un bancher central foarte influent prin faptul că dirijează politica monetară a celei mai mari economii din Europa.