Specialişti TZA Tax: În majoritatea cazurilor nu se respectă termenul legal de răspuns la contestaţii

Autori: Andrei Cîrchelan , Andra Oprescu 09.10.2014

Autorităţile fiscale nu răspund la timp contestaţiilor formulate de agenţii economici, ceea ce poate însemna în unele situaţii diferenţa dintre supravieţuire şi insolvenţă, au declarat pentru ZF specialişti ai firmei de consultanţă fiscală afiliată casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

„Noi lucrăm foarte mult pe litigii fiscale. Un exemplu foarte bun de dificultate în practică este că în majoritatea cazurilor nu se respectă acel termen legal de 45 de zile de răspuns la contestaţii. De cele mai multe ori, într-un litigiu fiscal, nerăspunsul la contestaţie sau miza acelui dosar, dacă e o contestaţie în urma unui control de fond, când ţi-a auditat ultimii cinci ani, poate să însemne diferenţa dintre supravieţuire şi insolvenţă”, a declarat pentru ZF Alexandru Cristea, Tax Partner în cadrul TZA Tax.

Declaraţiile vin în contextul rescrierii Codului Fiscal, procedură menită ca o centralizare a celor peste 100 de modificări aplicate legislaţiei în ultimii 10 ani. Codul a intrat în vigoare la începutul anului 2004, iar varianta rescrisă ar trebui implementată începând cu 2015. În varianta actuală, însă, noul Cod Fiscal nu rezolvă o serie de aspecte punctuale cu care se confruntă mediul de afaceri.