Criza din Ucraina a dus la ceşterea traficului aerian din România cu până la 30%

Autor: Cristina Cuncea 09.10.2014

"ROMATSA a avut un an complex din două motive. Primul este legat de criza din Ucraina, care a dus la creşterea traficului, la încărcarea activităţii controlorilor, la un nivel apropiat de capacitatea maximă. Creşterea maximă a fost de până la 30%, dar care nu a dus la creştera veniturilor ROMATSA cu 30%, pentru că modul de calcul al unităţilor de servicii nu urmăreşte proporţional creşterea traficului. Veniturile ROMATSA vor creşte cu până la 5% ca urmare a intensificării traficului", a spus Cârnu.

El a menţionat că în vederea acoperirii creşterii traficului ca urmare a crizei din Ucraina, compania nu a crescut numărului controlorilor de trafic, însă cei existenţi au avut "o încărcare suplimentară".

Vremea "destul de ciudată din prima jumătate a anului" a fost un alt factor care a îngreunat activitatea ROMATSA în acest an.

"Vremea a fost atipică în prima jumătate a anului şi a determinat adoptarea unor proceduri de control a traficului cu devieri de traiectorii, cu răspunsuri frecvente la solicitările echipajelor de a devia traiectele de pe rutele planificate. Condiţiile meteo au creat mari dificultăţi în controlul traficului", a adăugat Cârnu.

ROMATSA asigură conducerea şi dezvoltarea unitară a activităţilor de dirijare a aeronavelor aparţinând utilizatorilor sau operatorilor şi asigură, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, utilizarea coordonată a spaţiului aerian al României de către aviaţia civilă şi militară.