Cel mai mare atac de până acum la companiile străine care declară pierderi: "Suntem în faţa unui şantaj, iar dacă cedăm, aflăm că mâine nimeni nu mai are profit în ţara asta, că aşa se poartă dacă eşti străin", a declarat preşedintele Băsescu

Ziarul Financiar 09.10.2014
Preşedintele Traian Băsescu a spus joi la finalul declaraţiei despre Lukoil, care  a fost în sine de o duritate fără precedent, menţionând că guvernul român ar trebui să naţionalizeze rafinăria dacă ruşii se retrag, că nu este singura companie străină care are pierderi sau profituri foarte mici în România. 
 
"Justiţia noastră, în primul rând, este în faţă unui şantaj, a unei presiuni şi Doamne-fereşte! să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMV-Petrom-ul nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în ţara asta, că aşa se poartă, dacă eşti străin. Deci, este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea, nu e joacă, iar îndrăzneala celor care au dat mesajul că «ne gândim până vineri şi vedem dacă nu terminaţi cu chestiile astea, cu justiţia, cu procurori, noi plecăm». Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului! Plecaţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria", a declarat Băsescu.
 
De altfel Rompetrol, este pe pierderi ana de an, dar OMV Petrom este pe profit dar a decis să închidă rafinăria Arpechim, care a lăsat fără materie primă combinatul Oltchim.
 
Vedeţi aici discursul integral al preşedintelui Băsescu.