Petrom şi Romgaz au de plătit 8,5 mil. euro până la sfârşitul anului pentru certificate de poluare

Autor: Radu Bostan 10.10.2014

OMV Petrom (simbol SNP) trebuie să plătească până la sfârşitul lunii decembrie 6 milioane de euro pentru certificate de emisii cu efect de seră (numite şi certificate CO2) pentru a acoperi poluarea termocentralei Brazi, în timp ce Romgaz (SNG) are de plătit 2,5 milioane de euro pentru certificatele aferente centralei Iernut, potrivit unor informaţii transmise de Departamentul pentru Energie.

Plăţile reprezintă a doua tranşă semianuală din contribuţiile pe care sectorul energetic termo le fac către un cont special al Departamentului, destinat finanţării de noi investiţii în energie. În prima jumătate a anului, OMV Petrom a plătit circa 5,8 milioane de euro pe 990.638 de certificate, iar Romgaz a plătit 2,4 milioane pe 412.233 certificate.

De la instituirea sistemului, anul trecut, şi până la 30 septembrie 2014, contul a acumulat 101 milioane de euro. Cel mai mare contributor este şi cel mai mare poluator, şi anume Complexul Energetic Oltenia (CEO), care a plătit doar în primul semestru aproape 21 milioane de euro. Trei proiecte se află pe lista investiţiilor aprobate până acum, două dintre ele fiind grupuri destinate CEO şi a treia fiind termocentrala existentă a Petrom.