Avertismentele BNR: redresarea economică este fragilă, reducerea investiţiilor nu este de bun augur

Autor: Iulian Anghel 10.10.2014

Banca Naţională spune, în ultimul raport pri­vind stabilitatea financiară, că riscurile ge­nerate de evoluţiile macroeconomice in­ter­ne s-au redus, pe fondul creşterii eco­nomice şi al unei politici fiscale prudente, dar avansul economiei rămâne fragil, în vreme ce investiţiile, motorul creşterii, au căzut.

„Reluarea creşterii economice este în con­tinuare fragilă, încetinirea avansului eco­nomic în ţările partenere ale României pu­tând afecta redresarea economică au­tohtonă. În plus, investiţiile – factor esenţial în dezvoltarea sustenabilă pe termen lung – s-au contractat în anul 2013, iar traiectoria a continuat şi în primul semestru al anului 2014.“, arată documentul ciat.

După o scădere de 0,2% în T1/2014 com­pa­rativ cu T4/2013, în T2 economia s-a con­tractat cu 1% faţă de T1, consemnând intra­rea României în recesiune tehnică. Eco­no­mia a crescut în T1 cu 3,5%, iar în semestrul 1/2014 cu 2,6% faţă de perioadele similare ale lui 2013. Dar aici trebuie observat „efectul de bază“ pentru că în prima jumătate din 2013 ritmul de creştere a fost mai scăzut (2,1% în T1 şi 1,4% în T2), în vreme ce creşterea importantă s-a petre­cut în a doua parte a anului (4,2% în T3 şi 5,2% în T4), iar aceste creşteri fac ca în a doua parte a lui 2014 să fie greu de închipuit o creştere economică foarte puternică. Redu­cerea ritmului de creştere s-a petrecut şi pentru că, aşa cum au observat econo­miştii, fapt consemnat acum şi în raportul BNR, statul şi-a redus semnificativ inves­tiţiile (cheltuielile de capital s-au redus cu 29,5% în primele opt luni ale anului, ceea ce a antrenat o scădere a investiţiilor în econo­mie (publice şi private) de 9% în primele două trimestre ale anului.

„La nivel sectorial, situaţia este diver­gen­tă, sectoarele construcţii şi indus­trie fiind afec­tate (ponderile investiţiilor nete sec­to­ria­le în total investiţii nete la nivelul eco­nomiei s-au redus de la 19,5%, respectiv 42% în anul 2012 la 16,6%, respectiv 38,9% în pri­mul semestru din anul 2014), în timp in­ves­ti­ţi­ile efectuate de companiile din agri­cul­tură s-au consolidat (6,2% în pri­mul se­mes­tru 2014)“, consemnează raportul Băncii Naţionale.

Între vulnerabilităţi se mai află posibila înce­tinire a ritmului de creştere al ţărilor parte­nere ale României. În trimestrul al doi­lea, Germania, principalul partener comer­cial al României, a avut o scădere economică de 0,2% şi nu poate fi eliminat riscul intrării în recesiune a ţării. Italia a scăzut şi ea cu 0,2%, în vreme ce economia Franţei a stagnat.

Raportul BNR mai spune că administraţia a luat o serie de măsuri pozitive, cum ar fi scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente, introducerea de noi programe în scopul creşterii accesului la finanţare al IMM şi reducerea contribuţiei la asigurările sociale de către angajator cu 5 puncte procentuale sau îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene, dar adaugă că România continuă să înregistreze una dintre cele mai scăzute rate de absorbţie la nivel UE.

„Creşterea economică bazată pe inovaţie este un obiectiv important pentru România, în linie cu prevederile Strategiei Europa 2020, dar rămâne în bună parte la nivel de deziderat. Cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea se menţin reduse (0,5% din PIB în anul 2012), semnificativ sub media UE (2% din PIB în anul 2012)

Ca fapt pozitiv, raportul mai consemnează că stabilitatea financiară a fost susţinută şi de continuarea procesului de consolidare fiscală în sectorul public. De asemenea, structura datoriei publice reflectă un risc de finanţare relativ scăzut, în condiţiile în care datoria publică pe termen mediu şi lung a crescut considerabil (la 94% din total datorie publică în iunie 2014 faţă de 85% în 2012).