Sondajele economiei: mediul de afaceri e amorţit, investitorii încep să îşi piardă răbdarea

Autor: Andrei Cîrchelan 10.10.2014

Un sondaj al Consiliului Investitorilor Stră­ini (FIC) din România arată că în prima ju­mătate a anului s-a triplat numărul de respondenţi care estimează o scădere a veni­turilor, în condiţiile în care şi sondajele ante­rioare printre analişti, manageri locali şi consumatori transmit mesajul că econo­mia nu merge deloc bine.

Sondajul FIC, lansat ca indice al per­cepţiei despre mediul de afaceri, arată că pon­derea membrilor organizaţiei care se aş­teaptă la o reducere a veniturilor anul acesta a crescut de la 6% la 20% în primele şase luni din 2014.

În răspunsurile lor, membrii FIC, prin­tre care se numără unii dintre cei mai mari jucători internaţionali activi în eco­no­mia locală, elimină explicaţia cel mai frecvent folosită în ultima perioadă, că economia are probleme pentru că e an electoral.

„Din păcate, condiţiile actuale vor fi pro­babil perpetuate şi după alegeri. Nu vedem motive pentru optimism. Investitorii străini vor aştepta probabil o perioadă mai bună pentru a veni în România“, spun in­vestitorii chestionaţi de FIC.