Harta sportului din România. Cum sunt răspândite echipele pe judeţe în cele mai importante discipline

Autor: Pro Sport 11.10.2014

Judeţele Timiş şi Cluj şi Municipiul Bucureşti deţin cele mai multe echipe în primele ligi din sportul românesc, alocând şi cei mai mulţi bani. La polul opus se regăsesc Mehedinţi şi Tulcea, unităţi teritorial-administrative care nu par interesate de sport din moment ce nu sunt reprezentate la niciun sport de echipă din cele şapte analizate de ProSport în primele două ligi

Jocurile sportive din România au acoperire pe 95,2% din suprafaţa teritorială a ţării, la nivelul primelor două ligi. ProSport şi-a propus să analizeze modul în care sunt răspândite echipele care activează în campinatele interne de fotbal (masculin şi feminin), baschet (masculin şi feminin), volei (masculin şi feminin), handbal (masculin şi feminin), hochei pe gheaţă, rugby şi polo – de fapt, în cele mai importante discipline care contează în sportul românesc şi mondial. Iar prima remarcă este faptul că, din cele 42 de diviziuni teritorial-administrative, 39 de judeţe plus Bucureştiul sunt reprezentate de cel puţin o grupare în disciplinele enumerate. Absenţele de pe hartă sunt Tulcea şi Mehedinţi, judeţe care au suferit aproape tot timpul din punctul de vedere al prezenţei sportive în competiţii. Ultimele reprezentante de seamă ale acestor zone, CS Severin şi Delta Tulcea (ambele la fotbal), s-au desfiinţat, lucru care reflectă o lipsă de interes pentru jocurile sportive în zonele respective.

Bucureşti şi Cluj, în top la număr de echipe şi la investiţii
La polul opus, se regăsesc Bucureşti, Cluj şi Timiş, unităţi teritorial-administrative care sunt pe primele locuri şi din punct de vedere economic. Capitala are 40 de echipe în primele două ligi la cele şapte discipline, ceea ce înseamnă o formaţie la aproximativ 48.500 de locuitori. Cluj are jumătate din echipele Bucureştiului în elită, însă are o medie mai bună raportat la numărul de locuitori, adică o echipă la 34.500 de locuitori. Timiş (16 reprezentante) deţine o formaţie la aproximativ 42.700 de locuitori.

Citiţi articolul integral pe www.prosport.ro