Din 14 milioane de deponenţi doar 300.000 ţin banii în fonduri, deşi randamentele sunt şi de 12%

Autor: Roxana Pricop 13.10.2014

Fondurile cu investiţii în acţiuni se situează pe pri­mele locuri în clasa­mentul celor mai mari ran­damente după pri­mele nouă luni ale anului, cu un maxim de 12,35% atins de fondul de indice ETF BET Tradeville, recom­pensând astfel investitorii dispuşi să îşi asume ris­curi ridicate. Investitorii conservatori au câştigat până la 5,8% cu fondurile de obligaţiuni.

În fondurile mutuale îşi plasează economiile peste 300.000 de investitori, în timp ce la bănci există 14 milioane de deponenţi. Pentru al treilea an con­se­cutiv un fond de indice este pe primul loc în cla­sa­mentul celor mai perfor­mante fon­duri mutuale, graţie evoluţiei favorabile a bursei.

Fondul de indice ETF BET Tradeville are un randament de 12,35% după primele nouă luni din an, investind în acţiunile incluse în indicele BET al celor mai lichide acţiuni. Fondul are un randament peste cel al indicelui-reper, care a crescut cu 11,85% graţie încasării şi includerii în randament a dividendelor plătite de cele zece companii din indice. Pe locul al doilea se situează fondul diversificat Carpatica Global, administrat activ, cu un randament de 10% în primele trei tri­mestre. Fondul investeşte o treime din activele de 17 milioane de lei în obli­gaţiuni, şi un sfert din active în ac­ţiuni. Pe primul loc în topul investiţiilor fon­dului sunt acţiunile Transelectrica (6,7% din active), acţiunile vedetă ale bursei cu un câştig de 70% de la începutul anului. Un fond mutual nu are voie să in­ves­teas­că mai mult de 10% din active. Celelalte investiţii ale fondului sunt acţiunile Fondului Proprietatea, Trans­gaz şi OMV Petrom.