Nuclearelectrica a pierdut procesul împotriva ANRE în care reclama preţul scăzut pentru piaţa reglementată

Autor: Radu Bostan 14.10.2014

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a pierdut, la prima instanţă, litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin care reclama că autoritatea i-a stabilit un preţ prea mic pentru vânzările de energie către piaţa reglementată.

Acţiunea iniţiată de Nuclearelectrica a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti ca neîntemeiată, dar compania poate face recurs în termen de 15 zile, informează portalul instanţelor de judecată.

La sfârşitul anului trecut, autoritatea a stabilit că populaţia va fi alimentată cu energie produsă în principal de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cea din urmă urmând să primească un preţ de 145,8 lei/MWh, în condiţiile în care pe piaţa liberă preţul era de circa 170 lei/MWh.

Producătorii de energie au acţionat ANRE în instanţă, pe motiv că preţul fixat nu le acoperea nici măcar costurile de producţie. De-abia în luna iunie ANRE a decis să recunoască în preţ introducerea taxei pe construcţii speciale şi să majoreze uşor preţul reglementat pentru Nuclearelectrica, la 154,07 lei/MWh, cu efect de-a lungul semestrului II.