Germania şi Franţa încearcă să creeze o punte peste prăpastia care le desparte

Ziarul Financiar 15.10.2014

Germania şi Franţa cer ajutorul economiştilor pentru a-şi apropia viziunile divergente privind resuscitarea economiei zonei euro, care riscă să se confrunte cu „un deceniu pierdut“, scrie The Wall Street Journal.



Disponibilitatea pentru o poziţie comună franco-germană se vede din faptul că ministrul economiei din Germania Sigmar Gabriel şi cel al Franţei Emmanuel Macron au solicitat recent sfaturi pentru ambele ţări din partea a doi economişti, unul francez, Jean Pisani-Ferry, şi unul german, Henrik Enderlein, ambii profesori la Hertie School of Governance din Berlin, prin scrisori care au fost văzute de The Wall Street Journal.

Avertizând că Europa riscă să se confrunte cu „un deceniu pierdut“ de creştere economică, inflaţie excesiv de scăzută, datorie publică mare şi şomaj ridicat, miniştrii le-au cerut celor doi economişti să identifice iniţiative franco-germane care ar putea stimula creşterea în Europa şi să recomande măsuri pe care ambele ţări să le implementeze până în 2017 pentru a îşi moderniza şi întări economiile. 

Ministrul german al economiei, liderul partidului de stânga care face parte din guvernul de coaliţie al cancelarului german Angela Merkel, a arătat mai multă înţelegere pentru guvernele de stânga din Franţa şi Italia. Dar nu a mers până la a critica ţinta de echilibru bugetar a lui Merkel.

Ministrul francez al economiei Emmanuel Macron, fost bancher de investiţii care reprezintă aripa de dreapta a Partidului Socialist, a minimalizat divergenţele dintre cele două economii ale zonei euro în privinţa politicilor care trebuie urmate. Oficialii din biroul său au declarat că planul de a ajunge la o poziţie comună a fost pus la punct la o întâlnire recentă dintre cei doi miniştri ai economiei.

„Este responsabilitatea noastră să tratăm slăbiciunile din prezent. Trebuie ca (ambele ţări - n.red.) să fim dispuse să stimulăm creşterea pe termen scurt şi să ne întărim potenţialul de creştere pentru generaţiile viitoare“, a declarat Macron.

Scrisorile celor doi miniştri, prin faptul că în ele se cer sfaturi pentru ambele ţări, sugerează o îndulcire a discursului Germaniei. Economiştii Enderlein şi Pisani-Ferry sunt ambii cunoscuţi drept critici ai modului de gestionare a crizei al cancelarului german.

Pisany-Ferri conduce France Strategie, un grup de experţi sponsorizat de guvernul Franţei, care îl consiliază pe premier.

Dar ţările din zona euro par să tragă fiecare în propria direcţie. Germania a primit din ce în ce mai multe solicitări de la liderii ţărilor din zona euro, mai ales din Franţa şi din Italia, dar şi din partea FMI şi a Băncii Centrale Europene, de a încuraja investiţiile şi consumul intern pentru a ajuta ţările din zona euro să iasă din stagnarea în care s-au împotmolit.

În acelaşi timp Franţa şi Italia au cerut să fie scutite de regulile bugetare dure europene în condiţiile în care se luptă să-şi reducă deficitele bugetare.

Berlinul a respins solicitările de a majora cheltuielile guvernamentale şi îşi urmează neabătut planurile de a avea un buget federal echilibrat anul viiitor, în pofida semnalelor privind o încetinire semnificativă a creşterii în Germania în ultimele luni. Nemţii au respins de asemenea apelurile Franţei şi ale Italiei pentru mai multă indulgenţă bugetară şi insistă că Parisul şi Roma ar trebui să se concentreze pe a-şi liberaliza economi­ile şi pe reducerea cheltuielilor publice.

Ministrul german al finanţelor Wolf­gang Schauble a respins discuţi­ile despre o încetinire a economiei germane după ce în ultimele două săptămâni a apărut un val de date îngrijorătoare din mai multe sectoare ale economiei germane: producţie, comenzi din industrie şi exporturi.

„În Germania nu avem motive să hiperbolizăm isteric“, a declarat puternicul ministru despre încetinirea economiei. Investiţiile de care are nevoie Germania ar trebui să vizeze în primul rând în sectorul privat, a adăugat el.

Franţa şi Germania s-ar putea vedea de părţi diferite ale baricadei din nou în această toamnă în condiţiile în care Comisia Europeană ar putea să respingă bugetul Franţei pe 2015 pentru că ţara a încălcat regulile bugetare ale Uniunii Europene. Parisul va trimite Comisiei Europene bugetul săptămâna aceasta pentru examinare. Oficialii de la Bruxelles avertizează că Franţa nu face suficiente eforturi pentru a reduce deficitul bugetar al ţării. Oficialii francezi au respins criticile privind bugetul ţării pe 2015, care prevede doar o reducere nesemnificativă a deficitului, şi afirmă că nu vor majora taxele sau reduce cheltuielile atâta timp cât economia ţării este atât de slăbită. În condiţiile în care Comisia ar decide că Franţa a încălcat regulile UE, Germania şi celelalte state membre ar trebui să sprijine decizia, ceea ce ar determina aplicarea de sancţiuni împotriva Franţei.