Topul surprinzător al băncilor în funcţie de plăţile decontate

Autor: Ciprian Botea 15.10.2014

Trei bănci deţin aproape jumătate din piaţa plăţilor decontate în România, cu toate că nu se află în top trei cele mai mari din punctul de vedere al activelor.

ING controlează 18,6% din această piaţă, valoarea ordinelor de transfer în perioada iunie-2013-iunie 2014 fiind de  1,139 miliarde de lei (256 miliarde de euro).

Pe locul doi se află Raiffeisen cu 851 de miliarde de lei plăţi decontate, iar pe locul trei se poziţionează Citibank cu 829 de miliarde de lei.

Cele mai mari bănci din sistem BCR, BRD şi Transilvania se află pe locurile cinci, patru, respectiv opt.

Este pentru prima dată când Banca Naţională prezintă un clasament al băncilor în funcţie de valoarea ordinelor de transfer decontate, cifrele fiind disponibile în seriile de date aferente raportului anual de stabilitate financiară.

BNR monitorizează permanent modul de onorare a plăţilor în sistem, spunând că anul trecut nu s-au înregistrat situaţii de blocare, „chiar şi în condiţiile prezenţei ocazionale a unei presiuni pe lichiditate“.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- cota de piaţă a primelor trei clasate din punct de vedere al plăţilor decontate 

- poziţia ocupată de BCR şi BRD raportat la numărul de ordine decontate; valoarea medie a unui ordin; poziţia ING Bank după acest criteriu 

- detalii despre clasament; băncile plasate în top 10