Carrefour atacă segmentul cash&carry al companiilor pentru a rezista asaltului nemţilor

Autor: Cristina Roşca 15.10.2014

Francezii devin primul jucător care acoperă toate segmentele din comerţul modern, o piaţă de 8 mld. euro.



Carrefour, grupul francez care deschidea în 2001 piaţa hipermarketurilor, ajunsă în prezent la 4 mld. euro, face o primă încercare şi pe segmentul cash&carry în speranţa de a reduce diferenţa care îl desparte de liderul comerţului modern Kaufland, cu afaceri de peste 1,6 mld. euro anul trecut.

Francezii au un nou pariu în speranţa de a nu pierde trenul şi de a câştiga o felie şi din piaţa cash&carry de 1,8 mld. euro disputată în prezent de Metro şi Selgros.

Într-un război dur cu grupurile germane din comerţ (Lild&Schwarz şi Metro), dar şi după consolidarea rivalilor de la Auchan prin preluarea Real, francezii de la Carrefour sunt prima reţea din comerţul modern care în­cearcă să acopere toate formatele de magazine: hipermarketuri, supermarketuri, proximitate, online, discounter (Supeco) şi acum cash&carry. Miza sunt consumatorii care plătesc anual 8 mld. euro în magazinele din comerţul modern.

„Carrefour România (...) a decis să vină în întâmpinarea clienţilor mari, persoane juridice, companii multinaţionale, restaurante, hoteluri, cafenele cu o ofertă de produse în regim engros“, spune un anunţ publicat de Carrefour pe site-ul propriu. Proiectul acesta este denumit „Carrefour - clienţi mari, B2B (business to business)“.

Competiţia tot mai acerbă din ultimii ani i-a determinat pe mai mulţi retaileri, nu doar pe Carrefour, să îşi adapteze activitatea. Astfel, în timp ce Carrefour a atacat tot mai multe segmente de piaţă, Metro Cash&Carry s-a orientat şi către magazine mai mici pe acelaşi format - Punct - şi a lansat o platformă de magazine în franciză pentru micii antreprenori. Germanii au trimis recent unor clienţi un mesaj care spunea „că Metro vinde doar angro este doar un mit. 90% din articole se pot cumpară şi la bucată“.

Comerţul - fie cu amănuntul sau cu ridicata - este cel mai important sector din economia românească, aici activând circa 200.000 de companii româneşti şi internaţionale, cu afaceri totale anul trecut de 85 mld. euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre brandurile lansate de grupul francez în România; caracteristicile brandului Contact 

- evoluţia vânzărilor pe metru pătrat în magazinele Carrefour 

- strategiile adoptate de marii retaileri pentru a contracara scăderea consumului