Noul Consiliu de Administraţie al BNR se va întâlni joi în prima şedinţă, la care vor fi prezenţi şi foştii membri

Autor: Ovidiu Tempea 15.10.2014

Consiliul de Administraţie, care şi-a început mandatul în 9 octombrie, este dominat de membrii susţinuţi de PSD, care a numit direct cinci dintre cei opt membri, excluzându-l pe guvernator.

Astfel, din noul CA fac parte Florin Georgescu (PSD) - prim-viceguvernator, Liviu Voinea (PSD) - viceguvernator, Bogdan Olteanu (PNL) - viceguvernator, Daniel Dăianu (PSD) - membru, Gheorghe Gherghina (PSD) - membru, Dinu Marin (PSD) - membru, Agnes Nagy (UDMR) - membru şi Virgil Stoenescu (PDL) - membru.

De la schimbarea din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu elaborarea şi execuţia bugetului, la începutul lunii august, şi până la preluarea mandatului, Gheorghe Gherghina a fost consilier al guvernatorului BNR, potrivit mai multor surse.

De fapt, pe toată perioada 2008 - 2014 în care a Gherghina a activat ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor el a fost detaşat de la Banca Naţională a României, unde s-a ocupat între 2005 şi 2008 de elaborarea conturilor naţionale.

Surse din BNR afirmă că, deşi se stabilise iniţial că Gherghina va susţine Ministerul Finanţelor la elaborarea celei de-a doua rectificări bugetare, noul ministru al Bugetului, Darius Vâlcov, nu a mai dorit să colaboreze cu fostul secretar de stat.

La alegerile din vara acestui an, Mugur Isărescu a fost susţinut fără rezerve de toate partidele din Parlament, aşa cum s-a întâmplat mai mereu în ultimii 22 de ani