Diferenţele se adâncesc între SIF-uri: profituri de la câteva zeci la 200 de milioane de lei

Autor: Roxana Pricop 16.10.2014
Profiturile raportate de SIF-uri după primele nouă luni scot la iveală diferen­ţele tot mai mari dintre strategiile de management ale conducerilor care au pe mână active de 6,6 miliarde de lei. SIF-urile care au continuat să vândă din active sunt cele mai profitabile, iar cele care au ţinut la portofoliu au câştigat mult mai puţin.
 
SIF Muntenia (SIF4) se menţine pe primul loc în clasamentul celor mai profitabile, cu un câştig de aproape 210 milioane de lei după primele nouă luni. Raportat la acelaşi interval al anului trecut, rezultatul din acest an este dublu. Printre vânzările de active făcute de societate în acest an se numără peste 20 milioane de acţiuni la BRD în valoare de circa 180 milioane de lei, potrivit datelor din raportul semestrial. SIF4 a mai vândut un pachet de 10,3% din acţiunile Lafarge Agregate Betoane pentru 5,6 milioane de lei. În schimb SIF4 a cumpărat peste 50 de milioane de acţiuni la Banca Transilvania în valoare de peste 90 milioane de lei, potrivit raportului semestrial. La finalul lunii septembrie, societatea avea active de 1,025 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de începutul anului. SIF4 nu a distribuit dividende din profitul făcut anul trecut, astfel că rămâne de văzut dacă profitul record din acest an va fi împărţit cu acţionarii.
 
După rezultatele pentru primele opt luni din an, SIF Moldova ar ocupa poziţia secundă în clasament cu un profit de 196 milioane de lei. Societatea nu a publicat raportul cu activul net la finalul lunii septembrie până la închiderea ediţiei. SIF Mol­dova a distribuit dividende din profitul pe 2013, în cuantum de 38% din profitul de 90 milioane de lei.