Băsescu: Controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii este prea slab

Autor: Valentina Postelnicu 15.10.2014

"Dacă am fi avut un control parlamentar corect nu am fi ajuns aici. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab, aş îndrăzni să spun că controlul pare a fi invers. Trebuie să înţelegeţi un lucru esenţial: în timpul meu s-a investit enorm în creşterea forţei serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, fie SRI sau SIE. Soluţia de control asupra serviciilor este mult prea slabă faţă de forţa servicilor", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, după alegerile legislative trebuie să se găseasdcă o soluţie ca serviciile să fie ceea ce trebuie: instrumente pentru adoptarea decizilor politice, "pentru a nu se ajunge la situaţia în care serviciile ar putea controla fie Guvern, vreo comisie parlamentară, fie orice altceva".

"Serviciile au devenit extrem de puternice şi tentante. Tentaţia este să acapareze cât mai mult control şi influenţă, de aceea va trebui imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, mai adecvat capacităţii formidabile a celor două servicii, pentru ca ele să fie controlate, acest lucru îl voi lăsa, pe notiţă, şi celui care va câştiga alegerile", a spus Băsescu.