Germania ar putea să ajute la resuscitarea economiei zonei euro dacă va simţi pe propria piele recesiunea

Autor: Daniela Stoican 16.10.2014

Dacă Germania va afla pe propria piele ce înseamnă suferinţa cu care s-au confruntat şi alte state din zona euro, s-ar putea ca acest lucru să fie de bun augur pentru restul Europei. Intrarea în recesiune  ar putea determina Germania să renunţe la opoziţia „dogmatică” faţă de stimularea creşterii, scrie Bloomberg. 

Ministerul german al Economiei a redus estimarea de creştere pentru anul acesta de la 1,8% la 1,2% după publicarea unor date economice îngrijorătoare. Exporturile ţării, care reprezintă 40% din PIB, au înregistrat în august cel mai mare declin lunar din ultimii cinci ani, de 5,8%. Dacă economia Germaniei va scădea şi în trimestrul trei, la fel ca în trimestrul doi, ţara va intra în recesiune. Mai nou Germania este presată şi de autorităţile locale din landuri să investestească mai mult în infrastructură, după ce apeluri similare au venit şi din partea Fondului Monetar Internaţional prin chiar vocea directorulul său general Christine Lagarde.

Dar cancelarul german spune în continuare că guvernul federal nu va majora cheltuielile pe termen scurt pentru a resuscita creşterea economică, la fel cum preşedintele băncii centrale a Germaniei Jens Weidmann se opune planului propus de Banca Centrală Europeană de stimulare a economiei zonei euro prin achiziţii de active.

“Dar nicio ţară nu este imună”, spunea recent ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin, comentând asupra slăbirii economiei Germaniei. Ministrul are dreptate, conchide Bloomberg. Germania se confruntă cu realitatea că între ea şi celelalte state din zona euro există o dependenţă reciprocă.