Un matematician şi un constructor au pus bazele unui business cu restaurante de 3 mil. lei

Autor: Cristina Roşca 25.10.2014

Florin Oslobanu (foto), 42 de ani, s-a lansat împreună cu prietenul său din adolescenţă Andrei Alexandrescu în businessul cu cluburi şi restaurante în toamna lui 2008, când au deschis clubul Control. Apoi s-au extins cu două restaurante – Shift (deschis în 2010) şi Alt Shift (2014). Absolvent al Facultăţii de mate­ma­tică, Florin Oslobanu avea în 2008 o firmă de software, iar partenerul său, absolvent al Facultăţii de Metalurgie, avea o firmă de construcţii.

„Suntem prieteni de mai bine de 20 de ani, iar acest club a fost visul nostru din adolescenţă.“

Astfel, în momentul când au decis să pornească la drum au lăsat totul în urmă. Astăzi, amândoi antreprenorii sunt direct implicaţi în businessul actual, acesta fiind de altfel singurul în care mai sunt acţionari. Anul trecut com­pania Expresion C&M care administrează grupul a avut afaceri de 3 mil. lei, însă acestea urmează să crească cu 20-30% după deschiderea în septembrie a restaurantului Alt Shift.

În momentul în care au deschis clubul Control acesta era amplasat în subsolul unei clădiri, motiv pentru care pe timpul verii numărul clienţilor scădea. În căutarea unei terase unde clienţii clubului să îşi poată petrece vara, cei doi acţionari au ajuns în zona Piaţa Romană, pe strada Eremia Gri­gorescu. Planul iniţial era deschiderea unei terase-pub, cu muzică similară celei din Control. Înainte, în spaţiul acela funcţio­nase restaurantul Esperanto, astfel că locul a venit la pachet şi cu o bucătărie semiutilată. „Nu aveam nicio ex­perienţă în domeniu, însă ne-am gândit că putem încerca. Încă de la început trebuie să recunosc că am avut noroc de bucătari buni.“

Astfel, treptat localul s-a transformat din pub în restaurant, iar astăzi dintre cei peste 200 de clienţi care vin acolo zilnic, cei mai mulţi vin să mănânce. Deschis în primăvara lui 2010 – la momentul potrivit pentru sezonul de terase – actualul restaurant Shift a fost un fel de experiment pentru cei doi antreprenori, un experiment de 120 de locuri înăuntru şi 50 pe terasă care a costat circa 60.000-70.000 de euro. Al doilea restaurant - Alt Shift - a fost deschis în toamna acestui an, în zona Pieţei Universităţii, vizavi de Cercul Militar. În aceeaşi clădire, dar la parter, se află şi clubul Control, care s-a mutat aici acum doi ani.

Deschis la mijlocul lui septembrie, noul restaurant are deja peste 200 de clienţi pe zi după ce antreprenorii au investit 120.000 de euro în amenajare. „A prins foarte bine designul, astfel că după ora şapte seara şi aici e greu să mai găseşti loc. Ne-au ajutat şi brandul şi clubul.“

Citiţi interviul integral cu Florin Oslobanu în ediţia de săptămâna aceasta a revistei Business Magazin.