Electrica este aproape de a-şi alege consultanţii pentru licitaţia Enel

Autor: Roxana Petrescu 20.10.2014

Discuţiile se poartă cu consorţiul format din JP Morgan, KPMG şi CMS Cameron McKenna.



Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, este aproape de a-şi alege consultanţii în vederea participării la licitaţia prin care italienii de la Enel vor să renunţe complet la companiile de distribuţie şi furnizare din România. Italienii deservesc trei regiuni, Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A.

Potrivit informaţiilor disponibile, negocierile se poartă în acest moment cu un consorţiu format din banca de investiţii americană JP Morgan, firma de audit şi consultanţă KPMG, şi casa de avocatură CMS Cameron McKenna.

„Ei au rămas la ultimele runde de negocieri, dar deo­camdată nu a fost semnat contractul“, a declarat Ioan Roşca, directorul ge­neral al Electrica.

În iulie, italienii de la Enel, care prin in­termediul proce­selor de privatizare au devenit cel mai mare distri­buitor privat de energie din Româ­nia, cu o bază de clienţi de 2,36 milioane de consu­matori, un business de peste un miliard de euro şi un profit operaţional de 289 de milioane de euro, au anunţat că vor să iasă  de pe piaţa locală într-un efort de a-şi reduce datoriile la nivel de grup.

În afară de afacerea din domeniul energiei regenerabile, Enel a anunţat că vrea să vândă toate companiile de distribuţie şi furnizare a energiei din România (64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, dar şi pentru 100% din Enel România).

Statul a anunţat deja că vizează preluarea a una sau două companii de distribuţie din cele scoase de Enel la vânzare, de acest proces fiind interesate Electrica, dar şi Nuclearelectrica, firmă care asigură 20% din producţia de energie a României. Totodată, ministrul energiei Răzvan Nicolescu spunea recent că nu-i încurajează pe investitorii interesaţi să depună oferte de pereluare pentru fosta Electrica Dobrogea, companie considerată de interes naţional.

Potrivit informaţiilor disponibile, de procesul de vânzare a celor trei foste filiale Electrica ar fi interesate mai mult grupuri printre care germanii de la E.ON, EDF (Electricite de France), State Grid Corporation of China, dar şi companiile româneşti Electrica şi Nuclearelectrica, italienii aşteptând oferte neangajante până la finalul lunii octombrie. Enel lucrează pe partea de consultanţi cu Citi şi Unicredit.

Decizia de a ieşi din România a fost luată în contextul în care Enel, unul dintre cele mai îndatorate grupuri de utilităţi la nivel european, a pornit o luptă acerbă pentru reducerea gradului de îndatorare, cu o valoare de aproape 40 mld. euro la finalul lui 2013, una dintre arme fiind vânzarea de active.