În loc să plătească dobânzi clienţilor cu depozite în euro, anumite bănci au început să le ceară bani

Autor: Daniela Stoican 20.10.2014

Clienţii mari ai giganţilor bancari sunt puşi în situaţia de a căuta alternative pentru a-şi plasa banii după ce mai multe bănci cu operaţiuni la nivel global, precum Credit Suisse, Goldman Sachs sau Bank of New York Melon, au început să „taxeze“ depozitele în euro ale clienţilor mari, în urma deciziei Băncii Centrale Europene de a duce dobânzile în teritoriul negativ.

Clienţii cu depozite mari în euro, precum fondurile mutuale, fondurile de hedging şi companii multinaţionale, sunt presaţi să-şi plaseze banii în instrumente mai riscante, dar care le aduc câştiguri mai mari, scrie The Wall Street Journal.

În iunie Banca Centrală Europeană (BCE) a dus dobânda la depozite în teritoriul  negativ, la -0,10%, ceea ce înseamnă că băncile au început să plătească pentru a-şi ţine banii la BCE, în loc să fie remunerate ca până acum pentru sumele plasate. În septembrie, BCE a scăzut şi mai mult rata dobânzii, la -0,20%, iar o serie de bănci au început să transmită costul către clienţi.

Măsurile BCE au scopul de a de­termina băncile să folosească banii pentru a acorda îm­pru­muturi şi nu să îi ţină deoparte.

Taxarea depo­zitelor în euro ale clienţilor mari ar putea să însemne costuri mai mari pentru investitorii şi companiile care fac afaceri în Europa.

Acum, în loc să plătească dobânzi clienţilor cu depozite în euro, anumite bănci au început să le ceară bani. Bank of New York Mellon a început să taxeze depozitele în euro cu 0,2%, potrivit unui anunţ de vineri al băncii, iar grupurile bancare Goldman Sachs şi JP Morgan Chase au început de asemenea să îşi taxeze clienţii cu depozite, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal. O altă bancă mare, HSBC, va începe în curând să îşi taxeze clienţii care au depozite de peste 10 milioane de euro, măsura având scopul de a descuraja exodul de depozite din partea investitorilor instituţionali. Aceştia părăsesc deja băncile concurente care au introdus taxarea depozitelor în euro.

Notă „discordantă“ face Deutsche Bank, care nu a început să taxeze depozitele în euro, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal.