Proiect de 290 mil. lei al Primăriei Bucureşti, blocat de un an de adverbul „circa“

Autor: Andrei Cîrchelan 20.10.2014

Construcţia sălii multifuncţionale din cadrul complexului sportiv Lia Manoliu, un proiect de 290 mil. lei (66 mil. euro) desfăşurat de Primăria Municipiului Bucureşti şi finanţat din bugetul local, trenează de cel puţin un an de zile, timp în care constructorii interesaţi de proiect se bat în contestaţii din cauza adverbului „circa“, folosit în caietul de sarcini.

Cea mai recentă etapă a luptei dintre două consorţii de constructori, conduse de companiile Strabag şi, respectiv, Astaldi, s-a jucat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), unde Strabag a contestat rezultatul unei a doua licitaţii pentru proiect, lansată în martie. CNSC a aprobat contestaţia şi a decis că Primăria va cere clarificări de la cei doi concurenţi şi va reevalua ofertele.

Totul a început în aprilie anul trecut, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul unei săli de sport moderne, numită „sală multifuncţională“. Viziunea administraţiei a fost să lase la latitudinea constructorului o mare parte din detaliile proiectului, dând în caietul de sarcini o serie de indicatori orientativi, suprafeţe însoţite de termenul “circa“ (cu variantele sale „aproximativ“ „cam“,“ vreo“). Astfel, potrivit caietului de sarcini, suprafaţa utilă desfăşurată a proiectului ur­mează să fie de „cca. 40.000 mp“, iar fiecare nivel al struc­turii va avea o suprafaţă între „cca. 4.000 mp“ şi „cca. 12.000 mp.“

O primă licitaţie a fost lansată pentru proiect în august 2013 şi anulată în februarie 2014, după ce niciuna din oferte nu a fost considerată fezabilă pentru ce avea în vedere autoritatea. A doua licitaţie a fost lansată în mar­tie şi e deschisă în continuare, deşi trebuia să fie fina­lizată în august, când consorţiul Astaldi – Euroconstruct Trading 98 a fost desemnat câştigător. Al doilea ofertant, însă, consorţiul Strabag – Aecom Ingenieria – Comnord, a atacat decizia autorităţii la CNSC.

Până la contestaţia la Strabag, filmul licitaţiei arată că austriecii au venit cu un preţ de 244 milioane de lei (55 mil. euro), în timp ce Astaldi a oferit un proiect de 288 mil. lei (65 mil. euro), preţul având o pondere de 60% în decizia de atribuire. Iniţial, austriecii au fost desemnaţi câştigători, dar ulterior oferta lor a fost descalificată după intervenţia UCVAP, o unitate de verificare a achiziţiilor publice, din cadrul Ministerului de Finanţe. În consecinţă, Astaldi a fost desemnat câştigător, iar Strabag şi-a sunat avocaţii.

„În mod concret, ofertei depuse (de Strabag) i se impută modificări în privinţa următoarelor valori: suprafaţa nivelurilor, indicator POT (procent de ocupare a terenului - n.red.), suprafaţă totală. Aceşti parametri însă sunt prevăzuţi nici ca valori minime, nici ca valori maxime, fiind doar indicaţi însoţiţi de menţiunea „circa“, precizează Strabag în contestaţie.

În contestaţie, publicată în sistemul electronic de achiziţii publice, numele ofertanţilor au fost cenzurate însă, fiind vorba de doar două consorţii, ele pot fi deduse.

Lupte şi întârzieri pe bani grei

Legislaţia în vigoare prevede că atunci când contestă rezultatul unei proceduri de achiziţie publică, un ofertant trebuie să plătească o garanţie de bună conduită în cuantum de 1% din valoarea estimată a proiectului.

În acest pariu, Strabag a mers pe serviciile firmei de avocatură austriece Schoenherr, în timp ce Astaldi au decis să intervină în contestaţie însoţiţi de firma Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Ceparu & Irimia.

Cifrele din contestaţia Strabag arată că austriecii au propus un proiect cu 10 mil. euro mai ieftin decât Astaldi, iar consumul anual de energie ofertat de Strabag a fost de 53,24 Kwh/mp/an, faţă de consumul de 124,91 Kwh/mp/an oferit de Astaldi.

Comisia de evaluare a ofertelor a decis, ca atare, că Strabag va construi sala multifuncţională, însă UCVAP a făcut observaţia că austriecii “modifică semnificativ“ suprafeţele etajelor, oferind o suprafaţă utilă desfăşurată de 37.941 mp, faţă de “cca. 40.000 mp“ menţionaţi în caietul de sarcini.

Din contestaţie şi motivarea CNSC reiese că Strabag a aflat din presă că fuseseră desemnaţi câştigători. PMB îi descalificase în urma observaţiei UCVAP şi i-a desemnat public câştigători pe Astaldi în data de 18 august.

Acum, în urma deciziei CNSC de admitere a contestaţiei Strabag, primăria a solicitat clarificări de la cele două consorţii şi urmează să reevalueze cele două oferte. Observaţia UCVAP, însă, rămâne valabilă şi va cântări greu în procedura de evaluare. Abordarea PMB este simptomatică pentru o tendinţă din sectorul public, în care funcţionarii refuză să îşi asume orice risc, de teama Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Ce este sala multifuncţioonală

Proiectul sălii multifuncţionale din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu“ prevede o arenă de 12.000 de locuri, construită în doi ani de la data atribuirii contractului.

Sala va permite găzduirea de concerte sau evenimente sportive din tenis, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, hochei pe role, floorball, box, atletism, gimnastică, tir sportiv, scrimă, tenis de masă, etc.