Un respiro: sumele refuzate la plată au scăzut cu 22% faţă de primele nouă luni din 2013

Autor: Andra Oprescu 21.10.2014

Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 5,8 mld. lei (1,3 mld. euro) în primele nouă luni ale acestui an pentru că nu au găsit în conturile companiilor suficiente lichidităţi pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de acestea. Refuzurile la plată sunt în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.



Media lunară a acestor re­fuzuri a fost de aproxi­mativ 640 de milioane, iar maximul a fost atins în iulie, când băncile au refuzat peste un miliard de instrumente de plată. Şi în aprilie au fost peste 900 de milioane de refuzuri.

„Firmele au mai puţine probleme de lichiditate şi intrare în insolvenţă. Avem o creştere economică şi acest lucru se reflectă şi în scăderea acestor incidente la plată. Totuşi, există posibilitatea ca acest lucru să se schimbe, având în vedere şi recesiunea tehnică în care ne aflăm momentan“, consideră analistul economic Dragoş Cabat.

Numărul total de titulari de conturi care au generat astfel de incidente de la în­ce­putul anului până la finalul lunii septembrie a fost de aproximativ 28.000. Spre compa­ra­ţie, numărul acestora a fost de 39.000 în pri­mele nouă luni ale anului trecut. Nu­mă­rul de persoane juridice cu risc era de peste 2.000 în septembrie,  iar  154 de persoane erau în interdicţie bancară, ceea ce în­seamnă că nu mai pot emite instrumente de plată.