Putin plânge moartea CEO-ului Total, un „adevărat prieten“ al Rusiei

Autor: Daniela Stoican 22.10.2014

La câteva ore de la decesul CEO-ului Total, într-un accident aviatic în apropierea Moscovei, Kremlinul s-a arătat emoţionat. Preşedintele rus Vladimir Putin a plâns pierderea „unui adevărat prieten“ al Rusiei şi a lăudat devotamentul lui Christophe de Mar­gerie faţă de relaţiile franco-ruse. „Ne va lipsi”, a spus şeful guvernului rus Dmitri Medvedev, scrie Le Monde.

Total are legături strânse de afaceri cu Rusia, de la exploatarea petrolului în Siberia la uriaşul proiect de gaze na­turale lichefiate Yamal, tot din Siberia.

De Margerie a fost un promotor hotărât al relaţiilor de afaceri franco-ruse şi un critic dur al sancţiunilor Occidentului împotriva Rusiei, care afectează indirect compania. „Putem trăi fără gaze în Europa? Răspunsul este nu. Există vreun motiv pentru care să trăim fără ele? Cred – şi aici nu apăr interesele Total în Rusia – că răspunsul este nu“, declara De Margerie pentru Reuters. De Margerie a murit în urma coliziunii avionului său privat, care se pregătea să decoleze, cu un utilaj de deszăpezire pe aeroportul din Moscova.

Total, cea mai mare companie din Franţa, este prezentă pe piaţa rusească încă din 1991, iar în 2011 a devenit acţionar al Novatek, al doilea producător independent de gaze ca mărime din Rusia. Compania franceză şi-a majorat participaţia în Novatek la 16% în 2013. Producţia rusească de petrol a Total provine din câmpul petrolier Kharyaga (în care compania deţine 40%) şi din alte câmpuri prin parteneriatul Total cu Novatek, companie care acoperă peste 10% din producţia de gaze a Rusiei.

Grupul francez mai este implicat în dezvoltarea unui proiect uriaş care va produce gaze naturale lichefiate în Siberia.

Concretizarea proiectului Yamal, de 27 miliarde de dolari, ar permite Rusiei să sfideze sancţiunile Occidentului. Total a decis să continue dezvoltarea proiectului în pofida sancţiunilor din cauza cărora Novatek nu mai poate accesa finanţare de pe pieţele occidentale. Novatek deţine 60% din proiect, în timp ce Total şi producătorul de energie chinez CNPC deţin câte 20% fiecare. În septembrie mai mulţi bancheri şi analişti care au vizitat proiectul s-au declarat impresionaţi de stadiul de dezvoltare a Yamal, potrivit Euractiv. Dacă finanţarea pentru proiect nu va veni de la China, după cum este prevăzut, ea ar putea veni chiar de la statul rus, care nu ar lăsa proiectul să se ducă de râpă, potrivit surselor citate de Euractiv. Yamal ar trebui să înceapă exporturile de gaze din 2018 şi a vândut deja în avans mare parte din viitoarea producţie. Total s-a retras totuşi în septembrie din alt proiect de explorare a gazelor de şist tot în Siberia, în parteneriat cu Lukoil.