Brokerii de asigurări trebuie să îşi mărească capitalul de zece ori. Şeful UNSICAR: Noua restricţie ar duce la dispariţia a 95% din brokerii de pe piaţă, mai ales a brokerilor români

Autor: Andra Oprescu 23.10.2014

Brokerii de asigurări ar putea fi obligaţi să îşi  majoreze capitalul social de zece ori, la nivelul minim de 250.000 de lei,  până la finalul anului următor, conform unui proiect de normă al  Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), aflat în dezbatere publică.

În plus, aceştia ar trebui să aibă o capacitate financiară (fonduri proprii) la nivelul de 4 % din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 de euro. Acest nivel ar trebui atins până la 1 ianuarie.

“Este o propunere aberantă. Proiectul este în dezbatere pentru o săptămână. Sunt două aspecte grave: unul este majorarea capitalului de 10 ori până la finalul anului 2015, dar mai grav este că se cer şi fonduri proprii în valoare de 4% din valoarea primelor, până în ianuarie 2015. Dacă ai prime de 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă comisioane de circa un milion de lei, înseamnă să aduci 400.000 de euro. Acest lucru înseamnă dispariţia a 95% din brokerii de pe piaţă, mai ales a brokerilor români”, a spus Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR (Uniunea Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România).

Andriescu consideră că această majorare de capital este nejustificată, mai ales că brokerii trebuie să aibă şi un contract de asigurare de răspundere civilă profesională de 1,7 milioane de euro.

În prezent cerinţa de capital minimă este de 25.000 de lei, ceea ce înseamnă că adoptarea noilor norme ar presupune cerinţe de capital de 250.000 de lei. Majorarea capitalului social se poate efectua numai prin aport în numerar, iar sumele destinate majorării capitalului social nu trebuie să provină din împrumuturi, indiferent cu ce titlu.

Bogdan Andriescu a declarat că dacă ASF va adopta proiectul de Normă privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare în forma publicată astazi, 23 octombrie, efectele asupra pieţei de brokeraj vor fi imediate şi devastatoare. Din cei peste 400 de brokeri de asigurare activi, în majoritate antreprenori români, probabil că doar foarte puţini vor mai putea rămâne în piaţă. Propunerile ASF vor restrânge piaţa locală de brokeraj şi vor readuce intermedierea în asigurări la niveluri mult inferioare chiar şi celor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană.