Un „star” de pe Wall Street recomandă pariuri pe căderea Franţei. „Grecia a băut cupa amară, şi-a restructurat datoriile şi economia, Franţa în schimb, pare prea mândră pentru a se reforma”

Autor: Bogdan Cojocaru 23.10.2014

David Einhorn, directorul general al fondului american de investiţii Greenlight Capital, recomandă pariuri pe băncile greceşti şi contra obligaţiunilor franceze, scrie Les Echos.

Einhorn şi-a făcut un renume anticipând şi speculând prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2007, scânteia care a aprins criza financiară globală.

Investitorul a desenat o imagine dramatică a situaţiei din Franţa.

„Pieţele de obligaţiuni consideră că Franţa este ca Germania, pe când această ţară seamănă mai mult cu Grecia”, explică Einhorn. El vede Grecia, un stat care nu demult se afla în fragul falimentului, într-o situaţie mai bună decât Franţa, una dintre cele mai mari economii din Uniunea Europeană.

„Grecia a băut cupa amară, şi-a restructurat datoriile şi economia. Această ţară nu se mai întinde mai mult decât îi este plapuma. Franţa, în schimb, pare prea mândră pentru a se reforma”, spune investitorul. El critică taxa de 75% impusă în Franţa celor cu averi mari, programul de lucru de 35 de ore pe săptămână – mândria sindicatelor franceze,- şi tensiunile dintre Paris şi Comisia Europeană legate de cel mai recent buget „antiausteritate”.

„Dacă pieţele reevaluează riscurile suverane franceze la adevărata valoare, serviciul datoriei franceze va deveni insuportabil”, notează Einhorn. În aceste condiţii, el recomandă cumpărarea obligaţiunilor băncilor elene.

“Investitorii sunt îngrijoraţi în privinţa Greciei, dar ar trebui să fie mai îngrijoraţi de Franţa. Randamentele obligaţiunilor franceze, aşa cum sunt ele astăzi, nu ar trebui să existe”, a mai spus investitorul.

Randamentele obligaţiunilor suverane franceze cu scadenţa la 10 ani erau ieri de 1,29%, faţă de 7,47% pentru cele greceşti.