„Situaţia este dramatică. Preţul energiei se va prăbuşi în continuare“

Autor: Roxana Petrescu 24.10.2014

Marii jucători din energie spun că sunt aproape de limită din cauza căderii preţurilor şi a faptului că nu reuşesc deloc să semneze contracte pe termen lung.

„Eu pot să-mi dau toţi oamenii afară şi tot nu scot preţul la care se vinde acum energia“, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Olte­nia, structură cu peste 18.600 de oameni care grupează cele mai mari termocentrale pe lignit din ţară.

Este al doilea semnal de alarmă pe care un mare producător de energie îl trage după ce, recent, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelec­trica, spunea că lipsa de apetit a consumatorilor pentru contractele pe termen lung de achiziţie de energie a devenit „în­spăi­mântătoare.“

Perioada de la finalul anului era în mod tradiţional intervalul în care marii producători de energie îşi securizau încasările pentru anul viitor prin încheierea contractelor pe termen lung. În 2014, regula nu se mai aplică. Între 17 şi 20 octombrie, Complexul Energetic Oltenia a încercat să vândă pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM 20 de pachete de energie, cu o perioadă de un an de zile. Toate tranzacţiile au fost anulate în lipsa cumpărătorilor.

„Situaţia este dramatică“, spune Lauren­ţiu Ciurel.