Norvegia, vulnerabilă la scăderile de preţ la petrol

Autor: Luciana Georgescu 26.10.2014

Norvegia, ţara care a devenit una dintre cele mai stabile şi prospere societăţi datorită industriei petroliere, este printre cele mai expuse naţiuni la scăderea preţurilor la ţiţei, scrie Bloomberg.

Costurile forţei de muncă din industrie, care anul trecut au atins 179.000 de dolari pentru un muncitor offshore, ameninţă să reducă investiţiile în proiecte noi. Norvegia s-a confruntat timp de 13 ani cu un declin al producţiei, pe fondul deteriorării platformei din Marea Nordului. Acest fenomen combinat cu veniturile scăzute pot pune în pericol dezvoltările viitoare care ar putea înlocui producţia redusă de petrol. Proiectele conduse de Statoil ASA, companie deţinută de stat care în prezent vinde active pentru a putea acoperi plăţile cu dividende, riscă să fie amânate, a spus Jarand Rystad, managing partner al firmei de consultanţă cu sediul în Oslo, Rystad Energy.

“Norvegia este mai vulnerabilă unei scăderi a preţului la petrol pentru că unele costuri sunt extrem de mari. Dacă însă preţurile se păstrează la nivelul actual pentru o perioadă de timp, cu siguranţă vor exista schimbări în ceea ce priveşte investiţiile”, a spus Teodor Sveen Nilsen, analist economic.

Astfel de scăderi abrupte au implicaţii majore pentru o ţară scandinavă. Activităţile cu petrol şi gaze reprezintă aproape un sfert din economie şi una dintre principalele surse de venit ale Fondului suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, evaluat la 840 de miliarde de dolari.

Investiţiile totale în industria petrolieră din Norvegia ar putea înregistra un delin de până la 18% până în 2015, de la nivelul record de 34,7 miliarde de dolari, potrivit Biroului Norvegian de Statistică.