Şeful diviziei de brokeraj a celei mai mari bănci poloneze: România este un candidat pentru investiţiile fondurilor de pensii private

Autor: Roxana Pricop 27.10.2014

Bursa de la Bucureşti şi viitoarele oferte publice de acţiuni pe care statul le pregăteşte la companiile din energie pot atrage investiţii din partea fondurilor de pensii private din Polonia, tot mai preocupate să îşi diversifice portofoliile după ce au rămas cu active de 37 miliarde de euro în urma naţionalizării deţinerilor în titluri de stat.

„România este un candidat pentru a atrage inves­tiţii din partea fondurilor de pensii private poloneze. Acest lucru pot spune că deja se întâmplă. Fondurile de pensii au participat la oferta publică iniţială de acţiuni derulată de Electrica. Oricând va fi o ofertă publică de acţiuni de mari dimensiuni şi lichidă în regiune, mă aştept ca fondurile poloneze de pensii să participe. Este destul de dificil şi în acelaşi timp riscant ca fondurile de pensii să devină globale, vor fi interesate în principal de ceea ce se întâmplă în regiune“, a spus Filip Paszke, şeful diviziei de brokeraj a băncii PKO, cea mai mare instituţie de credit din Polonia, într-un interviu acordat ZF la Varşovia.

PKO Bank Polski, cu active totale de 190 mld. zloţi (45 mld. euro) şi profit net de 3,3 mld. zloţi (783 mil. euro) în 2013, are o capitalizare bursieră de 45,75 miliarde de zloţi (10 mld. euro), fiind de nouă ori mai mare decât BRD SocGen, cea mai valoroasă bancă listată la bursa din Bucureşti.