Un antreprenor român a construit o fermă de sturioni şi speră să producă caviar „de Dichiseni“

Autor: Liviu Popescu 03.11.2014
Marius Zainea, un antreprenor din Călă­raşi, are o fermă de aproape 7.000 de sturioni la patru ani după ce a pornit proiectul de la zero cu trei milioane de euro, jumătate de la Uniunea Europeană şi restul obţinuţi din finanţări bancare.
 
Ferma de la Dichiseni, judeţul Călăraşi, ar urma să producă prima tonă de caviar în cinci ani, iar Zainea să facă în acelaşi timp pasul într-o industrie care a atras interesul elitelor.
 
„Preţul minim pentru un kilogram de caviar este de 400 de euro, dar poate să ajungă şi la 3.000 de euro pe kilogram“, a spus el, precizând că investiţia se va amortiza într-un singur an după prima producţie de caviar.
 
Aproape întreaga miză a unei astfel de investiţii sunt vânzările la export având în vedere că pieţele mari din Uniunea Europeană, Statele Unite, Elveţia şi Japonia sunt cei mai mari consumatori. Caviarul produs local ar urma să concureze pe pieţele internaţionale cu cel din Rusia, Iran, dar şi cu cel din Statele Unite sau Canada. În prezent, România nu înseamnă aproape nimic pe piaţa caviarului în condiţiile în care exporturile locale nu depăşesc câteva zeci de mii de euro anual, potrivit Eurostat.