Bulgaria reziliază un contract cu compania grecească de construcţii Aktor, implicată în proiectele autostrăzilor Sebeş-Turda şi Comarnic-Braşov

Autor: Bogdan Cojocaru 27.10.2014

Guvernul bulgar va rezilia contractul cu compania grecească Aktor privind construirea unui lot al autostrăzii Struma deoarece aceasta a refuzat să semneze o anexă care ar obliga-o să-şi finalizeze lucrările până în martie anul viitor în condiţiile în care termenul limită a fost deja prelungit de două ori.

Termenul limită pentru finalizarea lotului 4 a fost prelungit prima dată cu 200 de zile, apoi cu 52 de zile din cauza verii ploioase, scrie agenţia Novinite.

Autostrada Struma face parte din coridorul pan-european IV şi din drumul european E79, care uneşte oraşul Miskolc din Ungaria de Salonic din Grecia trecând prin oraşele româneşti Deva şi Craiova.

Anexa pe care compania grecească a refuzat să o semneze ar obliga-o să finalizeze una din benzile secţiunii care i-a fost repartizată până la sfârşitul acestui an şi o altă bandă până în martie 2015.

Ministerul Transporturilor a anunţat că va cere daune constructorului grec. Agenţia pentru Infrastructură rutieră a indicat că nu va plăti pentru lucrările de calitate slabă.

O inspecţie recentă a arătat că nu există nicio activitate pe şantier, ceea ce a determinat autorităţile bulgare să avertizeze compania grecească că îi va rezilia contractul.

În România, Aktor va construi alături de firma românească Euro Construct Trading 98 al doilea lot al autostrăzii Sebeş-Turda, între localitatea Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, cu o lungime de 24 kilometri. Contractul a fost evaluat la aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit datelor ZF.

De asemenea, constructorul grec face parte alături de compania austriacă Strabag şi de francezii de la Vinci din consorţiul desemnat să construiască în concesiune autostrada Comarnic - Braşov, prima din România realizată cu sprijin financiar privat.

Aktor lucrază şi alături de compania românească Arcada Com­pany la moder­nizarea şi reabilitare tronsonului de cale ferată Coşlariu-Micăsasa, un contract de aproximativ 172 milioane de euro.