Un atelier din Deva vinde produse bio de 2 mil. lei. Pieţele externe aduc 70% din business

Autor: Cristina Roşca 01.11.2014

Marius Gabor, de profesie inginer elec­tronist, a lansat în 2006 împreună cu fa­mi­lia sa compania Petras Bio, care producea atunci la Deva paste făinoase bio. Opt ani mai târziu atelierul de producţie din inima ţării s-a extins şi are în portofoliu 150-200 de produse bio - în special germinate şi crude, dar şi paste făinoase, produsele cu care a pornit la drum.

„Când am început, am fost primul procesator bio din România. Şi grupul La Dorna avea atunci în portofoliu unt bio, dar era doar o mică parte din tot portofoliul companiei, pe când noi încă din primul moment am avut doar produse bio. În 2006 eram trei oameni – eu, soţia mea şi încă un angajat -, astăzi suntem 27 doar în producţie şi încă patru în distribuţie.“

Antreprenorul îşi aminteşte că începutul a fost dificil pentru că 99% dintre români nu ştiau ce sunt acelea produse bio. Astfel, în primii trei-patru ani Marius Gabor a adus bani de acasă pentru a-şi ţine compania pe pi­cioare. Investiţiile totale în primii ani de activitate au fost de 150.000 de euro, fonduri proprii.

„Am fost şapte ani plecat din ţară şi am avut norocul că am locuit în mijlocul unor ferme bio atât în Germania, cât şi în Irlanda de Nord şi Egipt.“ Acesta a fost primul său contact cu lumea bio, iar la întoarcerea acasă a lucrat onorific în promovarea agriculturii bio.

„Când ne-am lansat în businessul propriu a fost foarte greu pentru că nu ne cunoştea lumea şi nu ne ştia nici produsele. În timp însă am crescut şi acum partenerii noştri vin către noi.“

Cea mai mare parte a businessului Petras Bio se realizează pe pieţele străine, respectiv 70%, în timp ce România contribuie doar cu 30% la cifra de afaceri de 2 mil. lei anul trecut. Businessul aproape s-a dublat faţă de 2012 şi este de nouă ori mai mare decât în 2008, ultimul an de boom economic.

 

Au prins trendul bio

„Am crescut an de an, iar până în prezent, în 2014, avansul este de 65%. Ne-a ajutat că am prins trendul pieţei internaţionale şi că am folosit tehnologii complet noi“, spune antreprenorul din Deva. Piaţa produselor bio s-a dezvoltat acum mai mulţi ani în Europa Occidentală însă în România acest trend a prins abia în ultimii ani, când consumatorii au devenit tot mai atenţi la ce mănâncă şi tot mai interesaţi de sănătate.

Petras Bio realizează în jur de 40% din business doar în Germania şi Marea Britanie – pieţe deja dezvoltate pe segmentul bio -, însă compania livrează şi în Norvegia, Portugalia, Spania, Olanda, Belgia sau Austria. „Producem în special private label pentru export, unul dintre clienţii noştri fiind lanţul Planet Organic din Marea Britanie. Vindem atât produse ambalate, cât şi vrac.“

Compania a început să îşi concentreze atenţia spre export acum trei ani, însă Marius Gabor îşi întoarce privirea astăzi şi către România, piaţa locală fiind abia la început pe segmentul bio.

Astfel, produsele Petras Bio sunt vândute atât în comerţul tradiţional, cât şi în magazinele specializate prin intermediul unui distribuitor. Pentru comerţul modern antreprenorul s-a asociat cu alţi parteneri şi a construit o companie de distribuţie prin intermediul căreia negociază intrarea în magazinele Mega Image şi dmDrogerie Markt.

„Cel mai mult vindem produse germinate şi crude. Spre exemplu, cel mai bine vândut produs în volum este hrişca germinată, cu 1-2 tone lunar. În total vindem 100-200 de tone de produse bio anual.“ În portofoliul companiei pe lângă hrişcă se mai găsesc musli crocant, germinat din patru seminţe, fulgi de secară bio, făină integrală de speltă sau tagliatelle din grâu dur cu busuioc. „Pentru realizarea tuturor pro­du­selor noastre folosim sute de ingrediente, cele mai multe cumpărate de la furnizori străini. Cerealele spre exemplu le luăm din România însă sunt multe ingrediente care nu se găsesc la noi.“