Băncile care au picat testul de stres au credite locale de 9 mld. euro

Autori: Ciprian Botea , Sorin Pâslaru 28.10.2014

BNR: Băncile locale sunt bine capitalizate.



Cele cinci grupuri bancare cu operaţiuni locale care au eşuat la ultimul test de stres derulat de autorităţile europene aveau la sfârşitul anului trecut credite acordate pe piaţa românească de 9 miliarde de euro.

Aproximativ 1,7 miliarde de euro erau credite neperformante, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană.

Cele cinci bănci europene cu ope­raţiuni locale care nu au trecut testele de stres sunt Volksbank, Eurobank, Pi­raeus, National Bank of Greece şi Ve­neto Banca.

Evaluarea a fost efectuată după rezultatele de la finalul anului trecut, iar unele bănci şi-au corectat deja situaţia pe parcursul acestui an, astfel că nu au nevoie de capital suplimentar.

Banca Naţională a avut ieri prima reacţie în legătură cu testele de stres derulate de autorităţile europene. „BNR precizează că subsidiarele grupurilor bancare cuprinse în această evaluare care operează pe piaţa românească au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate.“

Pe de altă parte, faptul că băncile-mamă nu au obţinut notă de trecere la testul de stres ar putea pune presiune pe băncile locale prin accelerarea ritmului de rambursare a liniilor de finanţare din străinătate.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- câte bănci europene au picat testul BCE; la cât se ridică valoarea capitalului social suplimentar de care au nevoie

- planurile BNR privind evaluarea băncilor locale anul viitor