Afacerile producătorilor de polistiren au mers anul acesta cu frâna de mână trasă, la mâna micului constructor de case

Autor: Andreea Neferu 29.10.2014

Sectorul rezidenţial a stagnat şi anul acesta la nivel naţional, în timp ce reabilitările termice finanţate de stat s-au redus şi ele, astfel că producătorii de polistiren s-au bazat în primele nouă luni preponderent pe lucrările mici, realizate de persoane fizice. Previziunile jucătorilor de profil cu privire la evoluţia pieţei de polistiren în 2014 variază de la uşoară creştere la scădere de până în 10%.

„În primele nouă luni ale lui 2014 piaţa de polistiren din România a mers «cu frâna de mână trasă». Vânzările s-au făcut doar în baza cererii micului rezidenţial - oameni care îşi fac case -, marile proiecte au lipsit, iar reabilitările termice finanţate de stat, de ase­me­nea“, spune Bogdan Roman, director general al producătorului de polistiren expandat pentru termoizolaţii şi ambalaje Hirsch Porozell, subsidiara locală a grupului austriac Hirsch Servo AG.

La rândul său, Marcel Bărbuţ, omul de afaceri care controlează producătorul de ma­teriale de construcţii AdePlast, spune că, după un început de an pro­miţător, piaţa a suferit contracţii semnificative.

„La sfârşit de august am simţit o dezmorţire a activităţii sectorului nostru şi sperăm ca lucrările întârziate să se mişte bine şi chiar să se finalizeze în toamnă. Evident că şi vremea trebuie să ne ajute, iar factorii de decizie să lase lucrurile să evolueze normal“, spune Bărbuţ.