Fondul Proprietatea a stabilit un preţ de 1,11 lei/acţiune în cea mai mare ofertă publică de răscumpărare. Subscrierile încep luni, 3 noiembrie

Autor: Roxana Pricop 28.10.2014

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat în această seară pe bursă că a primit acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru documentaţia de ofertă publică de cumpărare de acţiuni proprii.

Numărul total al acţiunilor ce fac obiectul ofertei este 750 milioane de lei, iar preţul oferit de FP este de 1,11 lei/acţiune. Preţul oferite este cu 18% peste ultimul preţ din piaţă. Valoarea totală a ofertei este de 832 milioane de lei.

Oferta va începe pe 3 noiembrie şi se va încheia pe 2 decembrie. Metoda da alocare este pro-rata. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Bank.

Preţul oferit de fond în ofertă este sub aşteptările analiştilor consultaţi de ZF. Analiştii se aşteaptau ca Fondul Proprietatea să ofere un preţ cuprins între 1,2 lei şi 1,5 lei pe titlu.  Fondul dispune de lichidităţi de 1,2 miliarde de lei pe care le poate folosi pentru ofertă.

În octombrie 2013, când FP a derulat o ofertă de cumpărare de 600 milioane de acţiuni, titlurile FP se tranzacţionau la 0,7 lei, iar fondul a oferit un preţ de 1 leu/acţiune pentru oferta de răscumpărare. Astfel „prima“ oferită de fond în oferta de răscumpărare a fost de peste 30%. Oferta de cumpărare a alimentat o creştere puternică a acţiunilor, de peste 24%, până la maximul de 0,87 lei.