Cele mai dinamice oraşe la tranzacţiile cu spaţii logistice

Autor: Bogdan Alecu 08.11.2014

Cele mai dinamice oraşe din punct de vedere al tranzacţiilor cu spaţii logistice sunt Bucureşti şi Ploieşti, cele două localităţi cumulând 74% din totalul contractelor de închiriere semnate anul trecut.

Conform datelor companiei de con­sultanţă imobiliară CBRE, în România există un „stoc“ de spaţii logistice de 2,43 milioane de metri pătraţi, din care 41% în sau în apropiere de Bucureşti. În afară de acestea, CBRE a mai identificat 2,1 milioane de metri pătraţi de spaţiu unde sunt unităţi de producţie pentru industria auto, iar pentru celelalte industrii mai sunt încă 2 mil. mp, ceea ce ridică spaţiul industrial total la 6,51 mil. mp, valoare pentru care însă nu s-au luat în calcul spaţiile ocupate de cei care deţin propriile clădiri, atât de logistică, cât şi de producţie.

Cea mai ridicată activitate de închiriere au fost în zonele industriale: Bucureşti (144.000 mp), Ploieşti (46.000 mp) şi Timişoara-Arad (34.000 mp). Cea mai mare tranzacţie înregistrată în 2013 a fost reînnoirea şi renegocierea contractului cu Carrefour în Bucureşti, pentru o suprafaţă de 45.000 mp, urmată de Geodis Calberson în Bu­cureşti şi AB Electronics în Timişoara.

În ultimii ani a existat o trecere de la depozite pentru logistică şi depozitare către centre de producţie. Majoritatea acestor noi centre de producţie au fost construite în afara Bucureştiului, cu o concentrare în zona de vest, precum Timişoara-Arad, sud - în Piteşti şi Craiova şi un interes tot mai ridicat pentru noi regiuni precum Moldova în est sau Maramureş în nord.