Forssten, Seamless: În zece ani aproape toate plăţile la comercianţi din România se vor face de pe mobil

Autor: Ioana Nita 30.10.2014

Plăţile pentru bunuri şi servicii din România se vor face în 8-10 ani aproape în totalitate de pe telefo­nul mobil - eclipsând cardu­rile ban­care, cu câţiva ani mai târziu decât pe alte pieţe din Occident, în con­diţiile în care adopţia tehnologiei şi schim­barea obi­ceiurilor de consum vor fi mai lente, esti­mează Anders Forssten, direc­tor de marketing în cadrul furni­zorului su­edez de soluţii mobile de plată Seamless Distribution.

„Cred că peste cinci ani aproa­pe toată plăţile se vor face de pe smartphone, indiferent de so­luţia folosită - portofelul elec­tro­nic care are înglobat un card ban­car sau o soluţie precum SEQR. Cel puţin în Suedia. Pen­tru România pro­ba­bil că pro­cesul va dura mai mult, apro­ximativ 8-10 ani. Pe termen lung va fi cu si­guranţă o explozie a plă­ţilor mobile la nivel global“, a spus Anders Forssten, director de mar­ke­ting în cadrul furnizorului suedez de solu­ţii mobile de plată Seamless Distribution.

În România, gradul de penetrare al smart­phone-urilor a ajuns anul acesta la apro­ximativ 60% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 34 de ani, potrivit unui studiu realizat de TNS Research în mai 2014.

În prezent, circa o jumătate din telefoa­ne­le vândute de operatorii telecom - care con­tro­lează circa 70% din această piaţă - sunt smart­phone-uri, ritmul de creştere fiind alert, ceea ce înseamnă că România ar putea să ajun­gă în următorii doi-trei ani la gradul de pe­ne­trare al telefoanelor inteligente din Suedia - 80%.