Achiziţiile de active, medicament şi otravă pentru economia SUA

Autor: Bogdan Cojocaru 30.10.2014

Perspectiva ca SUA să intre în curând pe teritoriul ecomomic post-quantitative easing (QE), unde n-a mai ajuns nimeni până acum, a adus sub lupa observatorilor unul dintre cele mai radicale şi mai lungi experimente de politică monetară din istoria modernă. Experienţa americană este importantă mai ales acum când Banca Centrală Europeană pare că nu are altă cale decât cea deschisă de Rezerva Federală americană.

Efectele programelor de QE, de achiziţii de active, sunt evidente mai ales la nivelul burselor de acţiuni. De când Fed a anunţat a treia rundă de achiziţii, în septembrie 2012, indicele Dow Jones a crescut cu 26%, iar S&P 500 a sărit cu peste 40%. De asemenea, economia americană şi-a revenit mai rapid din criza mondială decât cele ale majorităţii statelor europene. Şo­majul s-a redus, populaţia a reînceput să cumpere maşini şi locuinţe, iar companiile se finanţează ieftin.

Criticii spun însă că aceste „performanţe“ nu sunt evoluţii naturale şi sănătoase care să reflecte starea economiei şi că aici s-a ajuns datorită „dopajului“ cu credit ieftin şi avertizează că economia s-ar putea lovi de o inflaţie galopantă.