Producătorul de mobilă Lemet Câmpina: Găsim greu oameni calificaţi în tâmplărie. Acum totul se învârte în jurul noilor tehnologii

Autor: Ioana David 31.10.2014
Producătorul de mobilă Lemet din Câmpina, controlat de Alexandru Rizea, a angajat 75 de oameni în primele nouă luni al acestui an, continuând recrutările pe care le-a derulat în fiecare dintre anii de criză.
 
„Neluând în considerare anul 2008 care a precedat perioada de criză, an în care am angajat 123 de persoane, anul în care numărul de salariaţi a avut cea mai mare creştere a fost 2013 cu 92 de angajări (…) În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2014, numărul mediu a fost de 553 de angajaţi“, a spus Adina Ionescu, directorul departamentului de dezvoltare durabilă al Lemet.
 
Lemet este unul dintre marii producători de mobilă din ţară, însă operează şi o reţea de magazine sub brandul Lem’s, pe care a început să o dezvolte în 2008, în momentul în care criza începea să se facă simţită în ţară. Lemet este unul dintre puţinii producători care s-au încumetat să se extindă în ultimii ani, iar în prezent şapte dintre magazinele din reţeaua Lem’s sunt proprii, restul fiind francize. În primele nouă luni ale acestui an, afacerile reţelei de magazine Lem’s au ajuns la 162 mil. lei, în creştere cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
„Cel mai greu găsim oameni calificaţi în domenii care să includă activităţi de prelucrare a lemnului, tâmplărie, tapiţerie, montaj. Piaţa muncii cere din ce în ce mai rar calificări care să includă aceste activităţi; totul se învârte în jurul noilor tehnologii care uşor fac pierdute vechile meserii“, a mai spus Adina Ionescu.
 
Ea a adăugat faptul că salariul mediu net a fost de 1.611 lei la sfârşitul lunii septembrie 2014, iar media anului 2013 a fost de 1.578 de lei. Salariile sunt semnificativ mai mari comparativ cu cele din industria mobilei, unde la nivel de ramură venitul mediu net trece puţin de 1.000 de lei. „Fluctuaţia de personal pe anul 2013 a fost de 6,5%, iar anul acesta în luna septembrie a fost de 6%“, a mai spus Adina Ionescu.
 
Vârsta medie a angajaţilor Lemet este de 36 de ani, iar unii angajaţi vin şi de la distanţă de 50 km.