Cele mai importante achiziţii făcute de sud-africanii de la NEPI în România

Autor: Cristi Moga 15.11.2014

În urma achiziţiilor şi a dezvoltărilor realizate în ultimii cinci ani, sud-africanii de la NEPI au devenit cel mai mare jucător din piaţa imobiliară locală, cu un portofoliu ce depăşea un miliard de euro la jumătatea anului. În condiţiile în care băncile rămân reticente în a finanţa proiecte imobiliare, NEPI şi-a susţinut investiţiile în primul rând prin vânzarea de noi acţiuni pe bursa de la Johannesburg, de unde a atras recent încă 100 de milioane de euro pentru realizarea acestei achizţii. Pe bursa de la Bucureşti, unde s-a listat în 2011, NEPI are o capitalizare de 9,5 mld. lei (2,1 mld. euro), după ce în ultimul an preţul acţiunilor a crescut cu 30%.

Trancacţia de vânzare a mallului Promenada pentru un preţ de 148 de milioane de euro stabileşte un nou record pentru imobiliarele din Bucureşti, acesta fiind cel mai mare preţ plătit pentru o singură proprietate din Capitală, potrivit datelor ZF.

NEPI şi-a trecut astfel în portofoliu centrul comercial cu numărul 11 de pe piaţa locală şi al doilea proiect de retail din Bucureşti, după ce în toamna acestui an sud-africanii au finalizat centrul comercial Vulcan din sudul Capitalei. Mai mult, în primăvara anului viitor, NEPI va finaliza şi construcţia proiectului Mega Mall din cartierul Pantelimon, o investiţie de 165 mil. euro derulată din fonduri proprii.