Analiştii: BNR va reduce dobânda-cheie la 2,5%, dar la anul

Autor: Andra Oprescu 04.11.2014

Dobânda-cheie va coborî anul viitor până la 2,5%, banca centrală urmând să reducă astăzi rata la 2,75%, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, anticipează analiştii.

Majoritatea persoanelor care au participat la sondajul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute constante.

Noua reducere a dobânzii-cheie ar veni în contextul în care Mugur Isărescu a afirmat la sedinţa de politică monetară de la finalul lunii septembrie că orice viitoare ajustare va fi luată cu mare atenţie, având în vedere că nu există siguranţă cu privire la menţinerea inflaţiei la niveluri reduse pe termen lung.

Premierul Victor Ponta a vorbit despre o posibilă tăiere a dobânzii la un nou minim istoric, ceea ce a făcut ca majoritatea econo­miştilor să se aştepte la o nouă reducere a dobânzii-cheie, chiar dacă anterior părerile era împărţite.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat şi el că Banca Naţională va analiza marţi eventuale măsuri de relaxare monetară, având în vedere  încetinirea inflaţiei. Noul CA al băncii centrale va aproba şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

În luna august, BNR a redus prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015. Banca centrală ar putea decide şi o nouă îngustare a coridorului pentru facilitatea de depozit şi credit (dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la BNR pe termen de o zi), în opinia unor analişti. Astfel, coridorul format de ratele dobânzilor facilităţilor perma­nente în jurul dobânzii-cheie ar putea fi ajustat la +/- 2,5 puncte procentuale.

BNR a decis la ultima şedinţă de politică monetară din septembrie reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei de la 12% la 10%. RMO la pasivele în valută au fost menţinute la 16%.

Pentru anul viitor AAFBR anticipează o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută la 8% pentru lei şi 12% pentru valută.

AAFBR este o asociaţie formată din circa  60 de profesionişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.