Tăriceanu: Îl susţin pe Ponta necondiţionat, preocuparea mea nu e cine va fi premier

Autor: Emma Toader 04.11.2014

"Preocuparea mea, spre deosebire de alţii, nu este cine va fi premier în perioada următoare, v-am declarat şi mai declar în continuare sprijinul necondiţionat pentru Victor Ponta, pentru că ceea ce cred că este important este proiectul politic USL şi încheierea unei pagini triste în istoria noastră - regimul Băsescu", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că "obiectivul principal este câştigarea alegerilor din 16 noiembrie şi nu formula de prim-ministru", cel puţin în ceea ce-l priveşte.

"Obiectivul principal pe care-l am este acela de a nu duce niciun risc şi a vedea că regimul Băsescu se perpetuează printr-unul din urmaşii lui, în speţă mă refer la domnul Iohannis. Aşadar ţin să subliniez că-i voi acorda sprijinul meu necondiţionat domnului Ponta în al doilea tur de scrutin, pentru ca România să păşească spre normalitate, spre stabilitate politică şi către prosperitate şi în acelaşi timp să evităm ca România să fie, printr-unul din urmaşii lui Băsescu, o ţară sfâşiată de conflicte, de tensiuni de factură socială, aşa cum s-a întâmplat din păcate în ultimii ani. Subliniez că obiectivul principal este câştigarea alegerilor din 16 noiembrie şi nu formula de prim-ministru, cel puţin în ceea ce mă priveşte, şi acelaşi lucru vă pot spune şi de domnul Ponta, nu componenţa Guvernului, nu structura Guvernului, nu posturi, vreau să discutăm, nu despre persoane, ci despre teme care sunt de interes politic pentru toţi cetăţenii României. Acesta este mesajul central pentru cetăţeni", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

El a fost întrebat dacă se aştepta ca premierul să-l nominalizeze pentru funcţia de prim-ministru.

"În primul rând nu putem vorbi despre o nominalizare, eu am reţinut că premierul a evocat, în ipoteza în care va câştiga alegerile, trei nume de posibili prim-miniştri. Da, e adevărat, dar vă repet, acest lucru mi se pare cel puţin mie, în acest moment, de importanţă secundară. În raport cu ceea ce trebuie să facem, avem o campanie care continuă două săptămâni, nu trebuie subestimat advesarul, şi adversarul nu este numai domnul Iohannis, adversarul este în continuare, aşa cum am văzut şi în campania electorală, preşedintele în funcţie, care este actor, cu normă întreagă, în campania electorală, actualul preşedinte în funcţie domnul Băsescu", a răspuns Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că a propus pentru a-i urma în funcţia de la Palatul Victoria pe Călin Popescu Tăriceanu. Ponta a mai declarat că nu exclude, ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate.