Premieră: Banca Naţională a pus 280 mil. euro din rezerva valutară la bănci comerciale din străinătate

Autori: Andra Oprescu , Ciprian Botea 05.11.2014
BNR avea în octombrie 280 de milioane din re­zer­vele valutare în depozite la bănci comerciale din străi­nătate, acestea reprezen­tând 6% din totalul sumelor plasate în depozite şi aproape un procent din totalul rezervei valutare.
 
Sumele plasate în depozite la bănci comerciale erau nesemnificative până în luna septembrie, când fusesereă plasate în astfel de instrumente 351 milioane de euro, o mişcare în premieră pentru băncile centrale. Plasamentele în depozite erau realizate anterior aproape exclusiv la băncile centrale ale altor state.
 
„Cred că BNR este impulsionată şi de faptul că ratele de dobândă în zona euro sunt la niveluri destul de joase şi încearcă să diversifice plasamentele, pentru randamente mai mari“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac.
 
Depozitele constituite la alte bănci centrale au crescut şi ele în octombrie, în mod spectaculos, nivelul fiind dublu faţă de luna anterioară. Astfel, aceste depozite au ajuns la 4,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 15% din rezerva valutară. Aceste depozite reprezentau 25% din rezerve în toamna anului 2012, dar ulterior au avut o tendinţă de scădere, ajungând în septembrie anul acesta la doar 8% din rezervele valutare.