Pachiu, partener Pachiu şi Asociaţii: Asistăm la o revenire a naţionalismului în domeniul resurselor naturale

Autor: Radu Bostan 05.11.2014

Companiile din sectorul petrolier întâmpină probleme în România în ceea ce priveşte accesul la terenul pe care îşi desfăşoară exploatarea, din cauza unei reveniri a "naţionalismului economic", a spus avocatul Laurenţiu Pachiu, într-o conferinţă a ZF.

"Atunci când este vorba despre resurse care se află pe sau sub pământ, discuţia devine himerică. Asistăm la o revenire a naţionalismului în domeniul resurselor naturale. Fiecare operator petrolier este preocupat de această problemă. Au dificultăţi de a intra pe terenuri. Situaţia este inflamată de mass-media", a spus Pachiu în conferinţa "O nouă ordine: Cum îşi joacă România cărţile în actualul context energetic regional?", organizată de ZF.

În acest context, el a amintit despre controversele cu privire la exploatarea gazelor din şisturi, manifestată inclusiv în opoziţia comunităţilor locale, cauzele având o bază istorică în "înstrăinarea guvernului faţă de cetăţeni, proces care continuă de 25 de ani."

"Acest proces este cel mai pregnant în comunităţile rurale, unde se desfăşoară cu precădere operaţiuni petroliere. În cadrul acestui proces se discută acum despre cât ar trebui să fie partea comunităţii locale. Oamenii aceştia au stat la mila Bucureştiului până acum şi acum zic că le-a pus Dumnezeu mâna în cap", a mai spus Laurenţiu Pachiu.