Investitorii au subscris aproape jumătate din oferta FP în a treia zi

Autor: Roxana Pricop 06.11.2014

Investitorii au vândut 322 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în cea de-a treia zi de derulare a ofertei publice de răscumpărare prin care fondul vizează achiziţia unui pachet de 750 milioane de acţiuni proprii, potrivit datelor disponibile ieri la ora 16.00. Investitorii au plasat peste 210 ordine de vânzare. Fondul oferă un preţ de 1,11 lei/titlu în oferta publică de răscumpărare, faţă de un preţ în piaţă de circa 0,94 lei/titlu.

Raportat la cotaţia din piaţă de dinaintea publicării preţului, fondul oferă o primă de 18,7% acţionarilor care vor subscrie la ofertă. Valoarea de 1,11 lei este aproape şi de valoarea unitară a activului net de 1,2438 lei/titlu la finalul lunii septembrie. Oferta se va încheia pe 2 decembrie. Brokerii se aşteaptă ca interesul investitorilor să crească spre finalul perioadei de ofertă.

Metoda de alocare este pro-rata. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Bank. Scopul derulării acestei oferte de răscumpărare este reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile fondului, în prezent de 24%. Noul contract de management prevede ţinte stricte de performanţă pentru Franklin Templeton, cerute de fondul american de hedging Elliott Associates. Discountul de tranzacţionare va trebui să scadă până la 15%.