Aerostar şi-a crescut afacerile din comenzile civile

Autor: Ioana Tudor 06.11.2014

Producătorul de piese de schimb pentru avioane Aerostar Bacău (simbol bursier ARS) şi-a majorat afacerile cu partenerii din aviaţia civilă, care au ajuns la o pondere de 85% în vânzările de 161 milioane de lei raportate în primele nouă luni din an.

Contribuţia comenzilor din aviaţia civilă era de 76% din vânzări anul trecut. În schimb, comenzile mili­tare au con­tri­buit cu doar 15% în totalul vânzărilor, faţă de 24% în perioada ia­nua­rie-septembrie 2013. Aerostar a rapor­tat o creştere de peste 12% a cifrei de afaceri în primele nouă luni, la 161 mi­lioane de lei. Profitul companiei a avansat cu 19% la 12,5 milioane de lei.

Pe lângă fabricarea de piese de schimb pentru avioane, Aerostar asigură mentenanţă pentru avioanele comerciale.

Anul acesta, compania a vândut produse şi servicii pe piaţa externă de 140,9 milioane de lei, reprezentând peste 87% din cifra de afaceri. Principala piaţă de export pentru Aerostar este Europa, însă compania livrează produse şi servicii şi în Africa şi Asia.

Compania a realizat investiţii de 9,8 mil. lei în perioada analizată, iar mai mult de jumătate din sumă a fost alocată unui proiect de investiţii finalizat în luna iunie şi care a presupus crearea unei noi capacităţi de fabricaţie pentru diversificarea producţiei şi creş­­terea expor­turilor. Restul de bani au fost alocaţi pentru achiziţia şi modernizarea echipamen­telor tehnologice.

La finalul lunii septembrie, Aerostar avea 1.892 salariaţi, din care 255 au fost atraşi prin agent de muncă temporară.

Compania Iarom Bucureşti deţine 71% din acţiunile Aerostar, iar SIF Moldova (SIF2) are 14,6%. Titlurile Aerostar au avansat ieri cu 1,6% până la 1,55 lei/unitate. Compania are o capitalizare de 232 mil. lei.