Pensiile private cu miză pe bursa locală au luat crema randamentelor

Autor: Roxana Pricop 06.11.2014

Fondurile de pensii private obligatorii cu investiţii mai mari în acţiuni româneşti decât în cele străine au marcat cele mai ridicate randamente în primele nouă luni ale anului, de până la 8,2%, graţie unei evoluţii a bursei de la Bucureşti peste cea pieţelor externe.

După primele nouă luni din an, câştigurile obţinute de pensiile obligatorii se situează între un maxim de 8,2% atins de fondul Alico şi un plus de 4,85% atins de fondul AZT Viitorul Tău. Fondul Alico avea plasate în acţiuni româneşti aproape 19% din active. Fondul de pensii AZT Viitorul Tău avea plasamente mai mari în depozite bancare decât în acţiuni la finalul lunii iunie. Mai exact, 14,7% din active erau plasate în depozite, faţă de 13,3% în acţiuni româneşti. Cele mai mari investiţii ale fondului erau titlurile de stat cu o pondere de 66% în active.

Un număr de 6,2 milioane de români aveau deschis un cont la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii. Activele totale ale fondurilor au ajuns la 17,7 mld. lei (4 mld.euro) la finalul lunii septembrie, în creştere cu 27% de la începutul anului.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- valoarea contribuţiilor obligatorii în conturile de pensii la nouă luni ; randamentul mediu obţinut de pensiile obligatorii

- impactul evoluţiei titlurilor de stat şi a acţiunilor de la bursă 

- detalii despre evoluţia fondurilor de pensii cu cele mai mari randamente